Merhaba;
Oyun aslında çocukların öğrenme ve iletişim şeklidir. Oyunlarla birlikte eğlenilirken; bilişsel, sosyal, duygusal, psikomotor ve dil gelişimi de desteklenir. 

Çocuklar oyun yoluyla duygularını ifade eder, çevreyle ilişki kurar ve yaşamı öğrenirler. Ancak gündemde şiddet ve oyun kelimeleri ne yazık ki aynı cümlenin içinde geçmekte. Kanlı para olarak bilinen oyun şu sıralar sosyal medya ile birlikte iyice yayılmış durumda. Okullarda yasaklanmasına rağmen aileler çocukların ellerinin bu oyun nedeniyle yaralandığını ifade ediyor.

Ne kadar yasaklanırsa yasaklansın şiddet içerikli oyunlar, internet dünyası, filmler maalesef hep hayatımızda. Peki bu dünyadan çocuklarımızı nasıl koruyabilirize gelirsek en önemli nokta ‘ çocuğumuzu iyi gözlemlemek, tanımaktan’ geçiyor.  

Öncelikle çocuğunuz neden şiddet içerikli oyunlara yöneliyor, duygusu nedir anlamaya çalışarak ona bakmanız fayda sağlayacaktır.  Anlamaya çalıştığınızda altında bir çok sebep çıkabilir; şiddet öğrendiği bir davranış olabilir, arkadaş grubuna kabul görülmek ve aidiyet ihtiyacı olabilir, oynamadığında arkadaş grubu tarafından zorbalığa uğruyor olabilir, mücadele içinde başarıyı almaya çalışıyor olabilir. Bir çok neden altından çıkabilir. Direkt yasaklamak ve çocuğunuzu gözlemlememek bu sebeplerinde üstüne kapatabilir.

Öncelikle bunları belirleyip sorunun temelini çözmek, ne yapılmalı diye bakmanın daha faydalı olduğu kanısındayım. Ek olarak yasaklardan bir şekilde kaçacak yer bulabilir, yasaklamak yerine önce düşündürmeyi öğretmek kulağınıza nasıl geliyor?

Aileler bu noktada çocukların yaşına uygun olarak şiddet içerikli oyunların neden oynanmaması gerektiğini, fiziksel acı vermenin yanlış olduğunu mantık çerçevesinde çocuklara anlatması gerekiyor.

-O oyunu oynarken elin zarar görüyor, arkadaşına da zarar vermiş oluyorsun, bu yanlış bir davranış gibi cümlelerde şiddet içeren her durumda bilgilendirme yapılmalıdır. Şiddet içeren oyunlar yerine farklı alternatif oyunlara yönlendirmek fayda sağlayabilir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere kendinize ve çocuklarına iyi bakın.