Kayalıklarda mahsur kalan vatandaş kurtarıldı Kayalıklarda mahsur kalan vatandaş kurtarıldı
Kozan Belediye Başkanı Mimar Kazım Özgan'ın projesi, Anıtlar ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra restorasyon süreci başlatıldı.
Kozan Kalesi, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan önemli bir tarihi mekan olma özelliğine sahip. Restorasyon çalışmaları kapsamında, kalenin görkemli surları ön plana çıkarılacak ve yürüyüş yolları güvenli hale getirilerek tarihine uygun bir şekilde restore edilecek. Kozan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Yaşar Gök ve Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Sönmez'in liderliğinde başlayan çalışmalar, 23 Aralık tarihinde start aldı.
Restorasyonun ilk aşamasında, kale sur duvarları ve yollarında biriken çalı ve yabani otlar temizleniyor. Ayrıca, bölgede yaşanan depremlerde dökülen taşlar da temizlenerek kale, görsel açıdan daha çekici hale getiriliyor. Restorasyon süreci, Adana Kültür Hakları Koruma Bölge Kurulu tarafından da denetleniyor ve uzmanlar tarafından inceleniyor.
Kozan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Yaşar Gök, projenin daha önce onaylandığını belirterek, "Müze ve koruma kurulu yüzey temizliğini yapalım ve geçmişe dair izler bulabiliriz demiştik. Buna istinaden yüzeysel bitki temizliği ve yüzeysel kazı çalışmaları başladı. Müze ve arkeologlar denetiminde çalışmaları yerinde takip ederek çalışmalarımız sürecek" açıklamasında bulundu.
Kozan Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Sönmez ise, "Kozan’ımıza hayırlı olsun diyerek, Kozan turizminde büyük öneme sahip olan kalemiz yüzeysel bitki temizliği ve yol temizliği ile kale surları ve çevresindeki görsel güvenlik ön plana çıkarak hem kalemizin korunması hem de turizme kazandırılması noktasında önemli bir çalışma olacak. İlçemize hayırlı olsun" şeklinde konuştu.
Kozan Kalesi'nin ziyaretçileri de yapılacak restorasyonun, kalenin daha rahat ziyaret edilebilmesine olanak sağlayacağını ve tarihi mekanın daha çekici hale geleceğini ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Editör: Sema Akçakale