Yapay zeka tabanlı yenilikler, birçok faydasının yanında işsizliğe ve toplumsal etik sorunlarının ortaya çıkmasına neden olma potansiyeli taşıyor. İnsan zekasını taklit eden bu teknoloji, distopya ile ütopya arasında çok ince bir çizgi olduğunu ve bu çizgiyi insanların önceliklerinin belirlediğini ortaya koyuyor. Medya sektörü de yapay zeka teknolojilerinin etkisinin en fazla hissedildiği alanların başında geliyor.

Bu yapay zeka konusunu Kahramanmaraş basınında emek veren gazetecilere sorduk. Yapay zekanın daha fazla kullanım alanı bulmasıyla birlikte bazı gazetecilerin işsiz kalıp kalmayacağı merak edilirken, basın mensupları da konuyu Ajans 344 mikrofonuna değerlendirdi.

Kahramanmaraş hava durumu (5 Ekim Cumartesi) Kahramanmaraş hava durumu (5 Ekim Cumartesi)

Onikişubat Belediyesi Basın Yayın bürosunda çalışan Ayşegül Danışman “Yapay zeka doğru amaçlarla kullanılırsa kesinlikle çok faydalı bir şey. Fakat günümüzde ses ve görüntü o kadar taklit edilebilir bir şey oldu ki çeşitli dolandırıcılıklar da ortaya çıkabiliyor. Doğru amaçla kullanılırsa, iletişim alanında da büyük faydaları olabilir. Çünkü orada bilgilere kolay bir şekilde ulaşabiliyoruz. Kontrol etmekte biraz zorlandığımız için tehlikeleri de var” dedi.

Kahramanmaraş’ın emekçi basın mensuplarından Kurtuluş Karaaslan, “İnsanlık namına kullanılırsa iyi bir şey. Ama bankacılık, siyasi alanda sorunlar çıkartabiliyor. Ses, yüz alanında taklit edildiği için bu konuda sıkıntılı. Yapay zekayı herkes kullanıyor” diye konuştu.

Mehmet Sepetci

Editör: Sema Akçakale