Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, 4'üncüsü yapılan Kore Halk Ordusu Tabur Komutanları ve Siyasi Eğitmenleri Konferansı'nda üst düzey askeri yetkililere hitap etti. Ülkeyi çevreleyen zorlu güvenlik ortamına dikkat çeken Kim, “ABD, kukla Güney Kore ve diğer düşman güçlerin çılgınca askeri hamleleri Kore Yarımadası'ndaki gerilimi tarihin en kötü aşamasına getirmiştir” ifadelerini kullandı. ABD, Güney Kore ve Japonya arasındaki üçlü askeri iş birliğini “Kore Yarımadası'nda barış ve istikrarı tehdit eden kritik bir faktör” olarak nitelendiren Kim, ABD'yi Güney Kore ile olan iş birliğini "tam bir nükleer ittifaka dönüştürmekle” suçladı.

“ABD, NATO'nun Asya versiyonunu kurmaya çalışıyor”

Washington yönetiminin Seul ve Tokyo ile üçlü askeri iş birliğini güçlendirerek NATO Asya versiyonunu kurmaya çalıştığını savunan Kim, "Sonuç olarak, ABD liderliğindeki askeri ittifaklar Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesini de kapsayacak şekilde daha geniş bir alana yayıldı. Ve istila riski, artık ABD'nin en büyük ve en uzun soluklu düşmanı olan ulusumuzdan başkasına odaklanmıyor" ifadelerini kullandı.

“Nükleer kapasitemizi daha da güçlendireceğiz”

Gazze'de can kaybı 43 bin 204'e yükseldi Gazze'de can kaybı 43 bin 204'e yükseldi

Kuzey Kore ordusunun savaş hazırlıklarını tamamlaması gerektiğini vurgulayan Kim, “Mevcut öznel ve nesnel şartlar altında, savaş hazırlıklarının tamamlanması tek bir gün bile geciktirilemeyecek en acil görevdir” dedi. Caydırıcı nükleer güç politikalarından vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Kim, “Savunma amaçlı nükleer kapasitemizi hiçbir sınırlama olmadan daha da güçlendireceğiz” şeklinde konuştu.

Kim'den ABD ve Batı'ya savaş eleştirisi

ABD ve Batı'nın savaş alanında deneyim kazanmak ve askeri müdahalelerinin kapsamını genişletmek için diğer ülkeleri savaş konusunda kışkırttığını ifade eden Kim, “Ukrayna ve İsrail'e askeri yardımlarını sürdürerek savaşları körükleyen ABD'li savaş tüccarları, 3. Dünya Savaşı'nın çıkabileceği endişelerine neden oluyor ve durumu daha tehlikeli bir hale getiriyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Editör: Sema Akçakale