6 Şubat tarihinde yaşanan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş2ta vatandaşlar, şehirde diri fay hatlarının olup olmadığı konusunda araştırmalar yapıyor. Yaşanan afet ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilirken depremler sonrasında merak edilen konu hakkında Jeofizik Mühendisi Mehmet Uysal’dan açıklamalar geldi. Uysal, konu ile ilgili vatandaşların magazinsel haberlere çok kulak astığını dile getirdi.

Kuvvetli Fırtına Pazartesi Günü Öğle Saatlerine Kadar Devam Edecek Kuvvetli Fırtına Pazartesi Günü Öğle Saatlerine Kadar Devam Edecek

“Aktif fay olduğunu düşünmüyorum”

Jeofizik Mühendisi Mehmet Uysal, diri fay hatlarının olup olmadığı konusunda “Şehrin içerisinde diri bir fay hattı olduğunu düşünmüyorum. Bu teknik çalışmalarla belli olur ama yaşanan depremlerin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda Kahramanmaraş merkezinde bulunan bir fayın bu deprem sonucunda kırılmaması, faaliyete geçmemesi pek mümkün görünmüyor. 9 ay sonunda 6 ay boyunca artçı depremleri bekleriz ve herhangi bir depremle karşılaşmadıysak bu da aslında en basit yorumu olabilir” açıklamasında bulundu.

“Teknik olarak depremlerin faydaları zararlarından daha çok”

Deprem konusunda farklı bir bakış açısı sunan Uysal, “Depremler, dünyanın devamlılığı süresince her zaman bizlere aktif olarak madenleri mineralleri ve yeraltı kaynaklarının tamamının yer yüzüne çıkmasının birinci sebebi. Depremler oldukça bizler yeraltı kaynakları ile karşılaşırız, depremler oldukça bizler dağ hareketliliği ile karşılaşırız. Depremlere işin farklı boyutu ile bakarsak bir lütuf nazarı ile de bakılabilir. Fakat insanoğlu burada bahsedilen kurallara uymaması sonucunda bir felakete dönüşür. Teknik olarak depremlerin faydaları zararlarından daha çoktur aslında eğer biz uygun davranırsak. Dünyanın yaşamını sürdürmesinin en büyük göstergesi aslında depremdir aslında” diye konuştu.

Sema Akçakale

Editör: Sema Akçakale