Son haftalarda içerisinde yaşanan silahlı çatışma olaylarında ölü ve yaralıların olması vatandaşlarda güvenlik endişesi yarattı. Akıllardaki soru kent içerisinde çatışmalar neden arttı?

Kahramanmaraş’ta son günlerde artan silahlı çatışma olayları kentte adeta bir korku iklimi yaratmaya başladı. Neredeyse hemen her gün yaşanan silahlı kavgalar, ülke gündeminde de büyük yankı uyandırdı. Bu olayların en göze çarpanı ise Starbucks şubesine yapılan silahlı ve taşlı saldırı oldu. Çıkan olaylarda kayda alınan görüntüler, sosyal medya hesaplarından en çok paylaşılan görüntüler olurken, olayın ardından o gün içerisinde Türkiye’de en çok aranan kelimeler arasında ilk 5 sıra arasına girmişti.

Peş Peşe Meydana Gelen Olaylar Halkı Korkutuyor

Çatışmaların ortak noktası kişisel husumet ya da anlaşmazlık üzerine yaşanıyor olması dikkatleri çekti. Şiddet olaylarının artışında bireysel silahlanın artışından kaynaklı olduğu da biliniyor. Meydana gelen asayiş olayları da ya insanların canını alıyor ya da vücutlarında kalıcı hasar meydana getiriyor. Bu durum da halkın sokaklarda rahatça dolaşamamalarına ve korku yaşamalarına neden oluyor.

Ezgi Apartmanı Davasında Flaş Gelişme Ezgi Apartmanı Davasında Flaş Gelişme

12 Nisan – 14 Nisan Tarihleri Arasında Çıkan Olaylar

- Dumlupınar Mahallesi’nde D.K. adlı şahıs aracıyla bir kıraathanenin önüne gelerek silahıyla ateş açtı. Saldırı neticesinde kıraathane işletmecisi Şevket Kalaycı (66) hayatını kaybederken 4 kişi de yaralandı.

- Starbucks şubesine bir kişi tarafından önce pompalı av tüfeğiyle ateş açıldı, daha sonra da taşlı saldırı gerçekleştirildi. Olayda 1 kişi yaralandı.

-Kahramanmaraş’ta husumetli iki grup arasında çıkan silahlı ve bıçaklı kavgada 4 kişi yaralandı.

- Kahramanmaraş’ta aralarında husumet bulunan arkadaşlarını bir okulun bahçesine çağıran şahsın, silahla ateş açması sonucu 1 kişi hayatını kaybederken, 1 kişi yaralandı.

Sosyolog Yorumladı

Kahramanmaraş’ta son günlerde artan olaylarla ilgili ajans433.com’a özel açıklamalarda bulunan Psikolojik Danışman Ahenk Uysal, “Eğitim eksikliği, insanların yasaları anlamamalarına veya başka çıkış yolları yerine suça yönelmelerine yol açabilir. Aynı zamanda toplumun hukuki bilinç eksikliği de suçla mücadelede zorluklara neden olabilir. Halk arasında hukuk sistemi ve cezaların yetersiz olduğu düşüncesi yaygın. Yetersiz cezaların suçluları caydırmadığına inanılması, insanların kendi adaletini sağlama çabalarına yönelmelerine neden olabilir. artan asayiş olayları ve halkın siniri birçok faktörün etkileşimi sonucunda ortaya çıkıyor. Ekonomik zorluklar, toplumsal gerilimler, eğitim eksikliği, işsizlik ve hukuk sistemindeki sorunlar, asayiş olaylarının artmasında rol oynayan etmenler arasında yer alıyor. Bu durumun çözümü, kapsamlı bir yaklaşım gerektirir. Ekonomik iyileşme, eğitim ve bilinçlenme çalışmaları, hukuk sisteminin güçlendirilmesi ve toplumsal dayanışmanın artırılması, asayiş olaylarının azaltılmasında önemli adımlar olabilir” dedi.

Haber: Metehan Nazlı

Editör: Sema Akçakale