Mücbir sebep süresinin sona ermesinin ardından yaşanacak zorluklara dikkat çeken Başkan Kalın, bölgedeki işletmelerin ayakta kalabilmesi için daha fazla desteğin gerekli olduğunu ifade etti.

Yetişen şeker mandalinada hasat başladı Yetişen şeker mandalinada hasat başladı

Kalın, “Mali müşavirler olarak, sadece kendi meslektaşlarımızın değil, tüm iş dünyasının da bu süreçte yanında olmaya çalışıyoruz. Ancak, vergi ve SGK prim borçları gibi konularda destekler artırılmadığı takdirde ciddi ekonomik kayıplar yaşanabilir.” dedi.

"Mücbir sebep süreleri yetersiz"

Başkan Kalın, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “06 Şubat 2023 tarihinde İlimiz Kahramanmaraş merkez üslü, 11 ilimizi etkileyen asrın felaketini hep birlikte yaşadık. Deprem bölgemizde devam eden 4 il ve 2 ilçemiz için mücbir sebep hali 30 Kasım 2024 tarihinde sona erecektir. Acıların büyüklüklerini karşılaştırmak gibi bir kastımız olmamakla birlikte, Van depreminde 72 ay, Kocaeli depreminde 24 ay mücbir sebep uygulanarak, 3 ayda beyan ve bildirimler için ek süre verildiği göz önüne alındığında, yaşadığımız asrın felaketinde mücbir sebep sürelerinin ne kadar yetersiz olduğu kamuoyu ve kamu otoritesinin takdirinedir.”

“Mali Müşavirlerimizin yaşadığı zorluklar ortada”

Kalın, “Deprem Bölgemizde, en çok yıkım ve hasara uğrayan meslek grubu içerisinde, Serbest Meslek olarak adlandırılan biz Mali Müşavirlerin, 1200’ ünün ofisi yıkılmış, 80 meslektaşımız vefat etmiş, binlerce meslektaş birinci derece aile yakınını kaybetmiştir. İlimizde ise 360 adet aktif ofisin 310’ u yıkılmış ve ağır hasar almış, 18 meslek mensubumuz vefat etmiş ve yüzlerce üyemiz birinci derece aile yakınını kaybetmiştir. Deprem sonrası 350 meslek mensubumuz zor koşullar altında konteyner ofislerde, bir kısmı evlerinde ya da mükelleflerinin yanında aktif faaliyetlerine devam etmeye çalışmaktadır. Üyelerimizin demirbaş ve ekipmanları hasar almış, bölgenin alt yapısı çökmüş, fiziki şartların oluşmamasından dolayı bilgi ve belgeye erişim imkansız kalmış, GİB sistemlerinin çalışmayışı gibi yaşanan olağanüstü koşullar göz önüne alındığında, ilimiz deprem bölgesinde şartlar normale dönünceye kadar, en az 36 ay olmak üzere 28 Şubat 2026 tarihine kadar uzatılmalı, beyan ve bildirimler için ise, 31 Mayıs 2026 tarihine kadar 3 aylık ek süre verilmelidir” dedi.

“Ekonomik canlanma için uzun vadeli destek gerekli”

KMSMMMO Başkanı Abdullah Kalın, “İlimiz bölgede ve ulusalda; Tekstil, Çelik Mutfak Eşyası, Kuyumculuk, Enerji ve benzeri sektörde öncü konumunda olması, bu sektörlerde sadece 140 bin kişinin istihdam edildiği düşünüldüğünde, bu istihdamın 500 binin üzerinde ilimiz özelinde nüfusu barındırmaktadır. İlimizde ve bölgede Sanayicilerimize sahip çıkılmalı, yeniden ihya ve inşası sağlanmalı, mevcut durumda şehrimizi ve bölgemizi ayakta tutan, Ülkemizin de içinde bulunduğu finansmana erişimdeki zorluk ve yüksek faiz oranları nedeniyle, vergi ve SGK primlerindeki erteleme nedeniyle kendiliğinden ihya ve inşa sürecini sürdürebilmelerini sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Vergi ve SGK primleri ertelensin”

Kalın, “Başlı başına sadece bu neden bile göz önüne alındığında, ilimiz deprem bölgemizde, Serbest Meslek, Esnaf Sanatkârlarımız ile Ticaret ve Sanayi kuruluşlarımızın, tahakkuk eden vergileri ve SGK Primleri, bilanço rasyo oranlarına bakılmaksızın ve teminat aranmaksızın, 31 Temmuz 2026 tarihine kadar müracaatları ile belirlenecek borç tutarı limitleri üzerinden 24 - 36 - 48 - 60 ay olmak üzere faizsiz taksitlendirilmelidir. Aksi takdirde bu gerçekleşmediğinde, sanayi yatırımları duracak, hiçbir mükellefin bir defada veya kısa vadede tahakkuk eden vergi ve sgk primlerini ödeme şansı bulunmayacaktır. Kaldı ki ilimiz ve bölgedeki tahakkuk eden vergi ve SGK prim tahakkuklarını genellediğimizde % 1 bir payı dahi oluşturmamaktadır” dedi.

Editör: Sema Akçakale