Almanya'da yapılan bir araştırma, Waldorf sistemi kuralları ile büyüyen çocukların okula rahatlıkla uyum sağlamalarının yanı sıra hayal gücü yüksek ve görsel sanatlara daha yatkın oldukları sonucunu ortaya çıkarmış. Anne ve babaların yanı sıra öğretmenlerin de uygulaması tavsiye edilen bu önemli altı Waldorf kuralı nedir? 

Dünyada ilk olarak 1919 yılında, Almanya'da açılan Waldorf okullarında eğitim gören çocuklar öncelikle hayal güçlerini geliştirmeye teşvik ediliyor. Yapılan  araştırmalara göre, diğer okullarda eğitim gören öğrencilere göre yeni bilgileri 
öğrenmeye daha hevesli oldukları ve gelecekle ilgili daha olumlu düşünebildikleri ortaya çıkıyor.

Uzmanlar öğretmenler ve aileler için bu sistemin beş temel kuralının çocuk yetiştirirken uygulanması gerektiğini tavsiye ediyor. İşte 6 önemli kural...

Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü Prof. Dr. Naci Görür’e Verilecek Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü Prof. Dr. Naci Görür’e Verilecek

- Çocuklar birbiriyle yarış halinde olmamalı: Her çocuğun fiziksel ve zihinsel becerilerinin gelişimi farklıdır. Bu yüzden her çocuk ayrı bir birey olarak değerlendirilmeli, ihtiyaçları ona göre dikkate alınmalı ve çocuklar her ne olursa olsun birbirleriyle yarış içine sokulmamalıdır.

- Çocuklara hikayeler anlatın: Çocuklara sık sık hikayeler anlatın. Hikaye anlatmak onların hayal gücünün gelişmesine katkı sağlayacak ve yeni bilgileri öğrenmelerini kolaylaştıracak. Onlara bilindik hikayelerin yanı sıra kendi uydurduğunuz hikayeleri de anlatın. Hatta aynısını onlardan da isteyin. Çocuklar bundan çok keyif alacak.

- Çocuklarınız doğayla iç içe olsun: Çocukların dışarıdaki dünya hakkında fikir sahibi olmasını kolaylaştırmak için onların doğayı keşfetmesine yardımcı olun. Doğadaki farklı hayvanları, çiçekleri ve insanları tanıyarak dış dünyaya
karşı algıları da açılacak. Ayrıca doğanın çocuklar için yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğunu unutmayın.

- Çocukların yaratıcı oyunlar oynamasına yardımcı olun: Uzmanlara göre bir çocuğun basit oyuncaklara sahip olması hayal gücünü ve yaratıcılığı geliştiren etmenlerin başında geliyor. Basit ve sıradan oyuncaklarla çocukların farklı şekiller oluşturmasına yardım ederek onların yeni oyun ve oyuncak türleri keşfetmesini sağlayabilirsiniz.

- Çocuklarınızla beraber rutin alışkanlıklarınız olsun: Çocuklarınızla beraber geliştirdiğiniz rutin alışkanlıklar onlardaki güven duygusunu sağlamlaştırmaya yardımcı oluyor. Örneğin tiyatro veya sinema gibi bir kültürel etkinliği rutin haline getirip, bu alışkanlığı geliştirebilirsiniz.

- Çocuklarınıza oyun için düzenli alanlar oluşturun: Montessori okullarında da benzer kurala oldukça önem veriliyor. Bu sisteme göre oyuncakların dağınık halde ortada değil, belirli bir düzen içinde raflarda dizilmiş olmasının çocukların gelişimini etkilediği düşünülüyor. Bu tür alanlarda çocukların daha yaratıcı oyunlar oynayabildiği ve hayal gücünü geliştirmeye daha yatkın oldukları biliniyor.
 

Editör: TE Bilisim