Beynin sürekli olarak kendini yeniden düzenlemesi ve bilgileri güncellemesi, bizi çevremize daha iyi uyum sağlamamıza olanak tanır. Bu süreçte, özellikle tekrarlanmayan bilgiler önemini yitirir ve hafızadan silinir. Bu durum, gerekli olmayan bilgilerin yerini daha önemli olan yeni bilgilerin almasına izin vererek, beynin verimli çalışmasını sağlar. Fakat, bu sürecin bazı negatif etkileri de vardır. Önemli anıların veya bilgilerin unutulması, günlük yaşamı ve işlevselliği olumsuz etkileyebilir.

Uzmanlar, unutkanlığın altında yatan nedenlerin çeşitliliğine dikkat çekiyor. Ruh sağlığı sorunları, stres, uyku düzensizlikleri ve çevresel ve biyolojik faktörler gibi birçok etken, unutkanlığı tetikleyebilir. Bu faktörler, beyin fonksiyonlarını doğrudan etkileyerek, bilgi işleme ve hafıza üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Konyaaltı’nda okul kantinlerine denetim Konyaaltı’nda okul kantinlerine denetim

Unutkanlık hastalığıyla alakalı görüşlerine başvurduğumuz Markasi Hospital’den Uz. Dr. Seyfullah Yücel, ‘‘Unutkanlık modern çağımızda toplumda çok fazla olan bir durum. Unutkanlığın altta yatan bir çok sebebi vardır. Unutkanlığın altında yatan sebepler ilk olarak mineral ve vitamin eksikliklerine bağlı olarak oluşmaktadır. Bunlar B12 vitamin eksikliği, folat eksikliği, D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, bilişsel fonksiyonlarda zayıflama unutkanlığa sebep olmaktadır. Bunlar kan sonuçlarında tespit ettiğimiz unutkanlığı tetikleyen faktörlerdir. Vitamin ve mineral eksikliğiniz olmasa dahi unutkanlığınız olabilir. Bu durumda ilk önce nörolojik bir probleminiz var mı diye nöroloji hekimine başvurmanız önerilir. Fakat toplumda gördüğümüz unutkanlıkların yüzde 95 sebebinde nörolojik bir problem yok. Altta yatan mineral ve vitamin eksikliği düzeltilmiş ama hala unutkanlık devam ediyorsa bedenin biyolojik ritminin bozulmasındandır. Buna uygun bir hayat yaşamamamız sonucunda bir takım problemler ortaya çıkıyor bunlardan birisi de unutkanlık. Unutkanlığımızın düzelmesi için günlük yeterli miktarda su alınmasına dikkat etmemiz lazım. Düzenli uykuya dikkat etmemiz lazım. Düzenli uykuyla birlikte uyku saatlerine özen göstermemiz lazım” dedi.

Esra Akçakale 

Editör: Sema Akçakale