Kalp hastalıkları artık gençlerde de görülüyor Kalp hastalıkları artık gençlerde de görülüyor

Dünya Ekonomik Forumu, Covid-19'un 20 katı ölümcül olduğu varsayılan "X Hastalığı" ile ilgili uluslararası bir panel düzenleyerek bu potansiyel tehdidi ele alacak. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından henüz kaynağı belirlenemeyen bu potansiyel salgın riski olarak tanımlanan hastalık, uluslararası liderlerin dikkatini çekiyor.

DSÖ VE ASTRAZENECA PANELDE YER ALACAK

Davos'ta düzenlenecek panelde, DSÖ ve ilaç şirketi AstraZeneca gibi önemli konuşmacılar, "X Hastalığına Hazırlık" adlı bir toplantı düzenleyecek. Toplantı, herhangi bir sağlık tehdidi karşısında geliştirilmesi gereken yeni stratejileri tartışmayı amaçlıyor.

X HASTALIĞI NEDİR?

Bilim dünyasında, "X Hastalığı"nın Corona virüsünden 20 kat daha ölümcül olduğu tahmin ediliyor. DSÖ'nün web sitesinde yapılan açıklamada, "X Hastalığı, insanlarda hastalığa neden olup olmadığı bilinmeyen bir patojenden kaynaklanan ciddi bir uluslararası salgını temsil ediyor" ifadesine yer verildi.

X NASIL TESPİT EDİLİR?

Toronto Üniversitesi'nden biyoetik ve küresel sağlık profesörü Kerry Bowman, "X Hastalığı, Covid-19'dan daha güçlü olan çok ciddi bir hastalığın ortaya çıktığı varsayımsal bir senaryoyu temsil ediyor. Bu, hızla yayılan bir hastalık tehdidine dünyanın nasıl tepki vereceği konusunda varsayımsal bir hazırlık" dedi.

ZOONOTİK TEHDİT

En büyük "X Hastalığı" tehdidinin zoonotik, yani hayvanlarda ortaya çıkan bir virüsten kaynaklanacağına inanılıyor. Bu tür hastalıklara bir örnek, yaygın olarak domuz gribi olarak bilinen "H1N1 influenza" virüsü. Dünya çapında artan insan nüfusu, biyolojik çeşitlilik kaybı ve ormanların yok olması, zoonotik hastalıkların daha olası hale gelmesine neden oluyor.

BİLİNMEYEN TEHDİTLERE KARŞI HAZIRLIKLI OLMAK

DSÖ'nün yanı sıra birçok bilim insanı, henüz tanımlanamayan "X Hastalığı" gibi tehditlere karşı hem hazırlıklı olmanın hem de hastalıkları önlemenin önemine vurgu yapıyor. 2021'de Indian Journal of Medical Research'te yayınlanan bir araştırmaya göre, memelilerde ve kuşlarda 1,67 milyon tanımlanmamış virüs bulunuyor ve bilim insanları bu virüslerin yarısının insanlara yayılma potansiyeline sahip olduğunu tahmin ediyor.

Hastalık riskinin arttığı günümüzde, artan insan nüfusu, biyolojik çeşitlilik kaybı, değişen iklimler ve tarım için agresif arazi kullanımı gibi faktörlere karşı küresel bir hazırlık ve önleme çabası, uluslararası bir aciliyet arz etmektedir.

Editör: Sema Akçakale