Bu tarihi projede, CRISPR-GEM adı verilen bir deney kapsamında, CRISPR gen düzenleme teknolojisi kullanılarak bitkilerin sağlığını ve verimliliğini artırmak amaçlanıyor. Bu yenilikçi yaklaşım, bitki biyolojisi ve tarımın geleceği için yeni ufuklar açıyor.

Uzaydaki gurumuz Alper Gezeravcı konu ile ilgili bir paylaşımda bulundu. Deney hakkında detaylar veren Gezeravcı; “Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenir kenetlenmez, öncelikle biyolojik ve biyoteknolojik deneylerimizin düzeneklerini hazırlayarak bitki ve yosun deneylerimizi başlattık.

Bu deneylerden biri olan CRISPR-GEM’de, genetik mühendislik yöntemlerinden CRISPR tekniğini kullanarak bitkilerin sağlığını ve verimini artırmayı hedefliyoruz.

gfw2

Türk bilim insanlarımızın bu kıymetli çalışmaları için gayret göstermek o kadar gurur verici ki…” ifadeleri ile mutluluğunu paylaştı.

Bisiklet ve paraşüt sevdalıları Mersin Erdemli'de buluştu Bisiklet ve paraşüt sevdalıları Mersin Erdemli'de buluştu

Türk bilim insanları tarafından yönetilen bu proje, uzayda bitkilerin nasıl daha sağlıklı ve verimli hale getirilebileceğine dair önemli bilgiler sunuyor. Uzayın zorlu koşullarında, bitkiler üzerinde yapılan genetik modifikasyonlarla, yerçekimsiz ortamda bile sağlıklı bitki büyümesi ve gelişimi sağlanıyor. Bu çalışmalar, uzun süreli uzay görevleri için gıda üretiminin yanı sıra, dünyada tarımın sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak bilgiler sunuyor.

Kaynak: ajans344