Ünal Ateş, AKP hükümetinin eğitim sistemini siyasallaştırdığını ve ideolojik hedefler için araç haline getirdiğini belirtti. 22 yıl içinde 9 Milli Eğitim Bakanı değiştiğini ve her bakanın önceki sistemi eleştirip, kendi fikirlerini uygulamaya koyduğunu vurguladı. Bu süreçte, eğitimde birçok değişiklik yapılmış, ancak bu değişikliklerin etkisi değerlendirilmeden sürekli yeni sistemler getirilmiştir. Bu durumun çocukların geleceğini tehlikeye attığını ifade etti.
Bu yıl okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıf öğrencileri, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile eğitime başlıyor. Ancak, bu modelin ihtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmadan, şeffaf bir süreç yürütülmeden hazırlandığını belirten Ateş, Cumhuriyet Halk Partisi olarak modelin iptali için Danıştay'da dava açtıklarını duyurdu. Öğrencilerin ve öğretmenlerin eski programlara dönülmesi için mücadele edeceklerini vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin giderek eridiğini ve eğitime ayrılan payın azaldığını belirten Ateş, MEB bütçesinin büyük kısmının personel giderlerine harcandığını, eğitim yatırımlarına ayrılan payın düştüğünü vurguladı. Öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanamadığını ve devletin eğitime yeterli bütçeyi ayırmadığını söyledi.
Ateş, mesleki ve teknik eğitimin itibarının zedelendiğini ve bu okulların öğrenciler tarafından tercih edilmediğini belirtti. MESEM programlarının çocukları ucuz ve güvencesiz iş gücü olarak kullandığını, çocuk iş cinayetlerinin arttığını ifade etti.
Haber: Mehmet Sepetci