TBB, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde yıkımlara ve 50 bin 783 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremlerin 18’nci ayında mevcut duruma ilişkin kapsamlı bir rapor yayınladı.

Depremde Annesini ve Kardeşini Kaybeden Genç, Çamaşır Makinesinin Yanına Sığınarak Enkaz Altında 6 Gün Yaşama Tutundu Depremde Annesini ve Kardeşini Kaybeden Genç, Çamaşır Makinesinin Yanına Sığınarak Enkaz Altında 6 Gün Yaşama Tutundu

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin 18’nci ayında mevcut duruma ilişkin hazırladığı kapsamlı raporunu tamamladı. Raporda, deprem bölgesindeki belediyelerin kamu borçları (sosyal güvenlik, vergi vb.) silinmesi veya ertelenmesi ve merkeze bütçeden aktarılan payların artırılması istendi. Mücbir sebep süresinin uzatılması, bölge belediyelerin tasarruf tedbirleri dışında tutulması gerektiği belirtilen raporda, seçilmiş tüm belediye başkanlarının eşit bir şekilde değerlendirilmeleri gerektiği vurgulandı. Raporda, “Belediyelere yönelik adil bir politika üretilmelidir. Partiler üstü bir yaklaşım benimsenmeli ve etkin bir diyalog kurulmalıdır'' ifadesi kullanıldı.

Belediyelerin afet sonrası süreçleri yönetmesi için yetkilendirilmesi ve maddi olarak desteklenmesi için mevzuat değişiklikleri yapılması gerektiği belirtilen raporda, ''Belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından aldıkları ve ağırlıklı olarak nüfusa göre belirlenen kişi başı payların, deprem göçmenlerini ve geçici koruma statüsündeki kişileri de kapsayacak şekilde arttırılması için mevzuat değişikliği yapılmalıdır" görüşüne yer verildi.
Raporda, belediyelerin stratejik plan süreçlerinde desteklenmesi, bu kurumlara dirençli altyapı desteği sunulması gereğine işaret edilirken, ''Belediyelerin şeffaflığı artırılmalı ve vatandaşlara bilgi akışı sağlanarak güvensiz ortam yumuşatılmalıdır. Belediyelerin hizmet kalitesini ve verimliliğini arttırmak için merkezi yönetim ve STK’ların verilerine ulaşmalarını sağlayacak platformlar kurulmalıdır” denildi.

Hem bölge genelini hem de yereli takip edecek çok paydaşlı bir “Afet Yönetimi ve Dayanıklılık Komisyonu” kurulması, bu komisyon eliyle mekansal ve sosyal kararların takibinde yol gösterici bir izleme ve değerlendirme mekanizması kurulması önerilen raporda, deprem bölgesi belediyelerinin sürekli izlenmesinin önemine dikkat çekildi.

Haber: Metehan Nazlı

Editör: Sema Akçakale