Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Okt. Dr. Cavit Polat’ın eseri “Geleneksel Kahramanmaraş Konutları” kitabı, Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından kültür hizmeti kapsamında basıldı ve 4. Kahramanmaraş Kitap Fuarı’nda okuyucularıyla buluştu.

2025'i Denizde Karşıladılar: "Deniz Çok Sıcak, Terledik” 2025'i Denizde Karşıladılar: "Deniz Çok Sıcak, Terledik”

Dr. Cavit Polat, kitabının dört yıllık bir çalışma sonucunda tamamlandığını belirterek, geleneksel konutlarda tespit edilen 80 farklı mimari süsleme özelliğinin kapsamlı bir şekilde incelendiğini ve kayıt altına alındığını ifade etti. Polat, "Kahramanmaraş’ta geleneksel konutlarının ekonomik, sosyal ve kültürel şartlara bağlı olarak gelişen süsleme kültürü üzerine birçok önemli sonuca ulaştık. Çalışmamızın sonunda, geleneksel Kahramanmaraş konutlarının üslup ve teknik açıdan birbirine benzer anlayışlarla inşa edildiği görülüyor," dedi.

Kitapta, cephe düzenlemeleri ağırlıklı olmak üzere toplam 46 cephe süslemesi ve iç oda düzenlemelerinde ise 30 süsleme unsuru detaylı olarak ele alındı. Polat, "Süslemelerin daha çok iç mimariden ziyade cephe düzenlemeleri üzerinde yoğunlaştığını gözlemledik. Bu durum, geleneksel konutların dış estetiğine verilen önemi açıkça ortaya koymaktadır," şeklinde konuştu.

Daha önce de Kahramanmaraş kültürüne ışık tutan "Maraş Bibliyografyası", "Eski Maraş’ta Meslekler" ve "Osmanlı’dan Günümüze Maraş’ta Bakırcılık" gibi eserleri bulunan Okt. Dr. Cavit Polat, bölgenin zengin kültürel mirasını akademik çalışmalarıyla belgelemeye devam ediyor.

Dulkadiroğlu Belediyesi, "Geleneksel Kahramanmaraş Konutları" kitabının basımını, yerel kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla gerçekleştirdi. 

Editör: Esra Akçakale