Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında yaşanan heyelan felaketi, bölgede endişe yaratıyor. Heyelan sonucunda 9 işçi toprak altında mahsur kaldı. Kurtarma ekipleri, işçileri kurtarmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Yaşanan acı olayla ilgili olarak, İletişim Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Erzincan Valiliği, siyanür iddialarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Bölgede siyanür sızıntısı sonrası internette Siyanür zararlı mı, Siyanürün zararları neler, Siyanür öldürür mü sorularının cevabı internette aranmaya başladı. Merak edilen soruların detayları haberimizde…

Dördüzlerine bakabilmek için 55 kilo verdi Dördüzlerine bakabilmek için 55 kilo verdi

SİYANÜR ZARARLI MI? SİYANÜRÜN ZARARLARI NELER?

Siyanür zararlı mı, siyanürün zararları neler sorusunun cevabı şu şekilde özetlenebilir: Koyu yeşilimsi mavi rengi ifade eden siyanür, Yunanca "kyanos" kelimesinden türetilmiştir. Kimyasal yapısı C?N grubunu içerir ve gaz veya kristal tuz şeklinde bulunabilir. Bu bileşik, hem gaz halinde hidrojen siyanür (HCN) olarak, hem de kristal formda sodyum siyanür (NaCN) veya potasyum siyanür (KCN) olarak karşımıza çıkar. Koyu mavi renk, siyanürün öncelikle lacivert olarak bilinen bir pigmentin ısıtılmasıyla elde edilmesinden gelir. Ancak her iki formu da yüksek konsantrasyonlarda ölümcül olabilir.

SİYANÜR ÖLDÜRÜR MÜ?

Siyanür öldürür mü sorusuna verilecek cevapta ise, Hidrojen siyanür zehirlenmesi yaşayan bireyler, ölümcül kimyasal maddeye maruz kaldıktan sadece birkaç saniye sonra etkilerini fark edebilirler. Bu zehirlenmenin belirtileri arasında zayıflık, baş ağrısı, bulantı ve solunum güçlüğü yer alır.

Siyanür zehirlenmesi geçiren kişiler, kalp krizi geçirmeden veya hayatlarını kaybetmeden önce bayılabilir ve nöbet geçirebilirler. Siyanür içeren maddelerin yutulmasından sonra, zararsız hale getirilmesi için siyanid antidotları uygulanabilir. Siyanür kaynaklı bir ölümün yaşandığı kapalı bir ortama girilmeden önce, gerekli önlemlerin alınması hayati önem taşır.

Editör: Sema Akçakale