Kahramanmaraş Tügva İl Başkanlığı binasında gerçekleştirilen İhtisas Akademisi programına konuşmacı olarak katılan Bozdoğan, Saat 10.00’da başlayan programda öğrencilerle bir araya geldi.

Konuşmasına kendini tanıtarak başlayan Bozdoğan, İTÜ’de ve Hava Harp Okulunda uçak imalat sistemleri derslerini verdiğini belirterek tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. Sonrasında TUSAŞ’ın geçmişten bugüne serüvenini anlatan Bozdoğan, Türkiye’nin havacılık sektörüyle alakalı önemli bilgiler verdi. Türkiye’nin havacılık sektöründeki gelişimi ve süreç içerisindeki değişimine değindiği.

Program sonrası ajans344.com’a konuşan Rafet Bozdoğan:

“Bu programı aslında bir yıl önce, depremden önce görüşmüştük fakat nasip olmadı. İşte deprem olunca gelemedik, program da yapamadık. Bugüne nasip oldu. TUSAŞ olarak biz Türkiye'nin önemli bir havacılık ve savunma şirketiyiz. İçinde bir taraftan helikopter fabrikalarımız var, bir taraftan uçak fabrikalarımız var, İHA ve SİHA fabrikalarımız var, uçak yapısalları fabrikalarımız var. Uzay sanayine hitap eden uzayla ilgili işte TÜKSAT 6A'nın da yapıldığı uydu üreten fabrikalarımız var. Yani TUSAŞ bir fabrikalar kampüsü. Yaklaşık 5,5 milyon metrekare arazisi olan, 100 bin, 1 milyon metrekareye yakın kapalı alan olan bir tesis.

Başkonuş Yaylası ziyaretçilerini mest ediyor Başkonuş Yaylası ziyaretçilerini mest ediyor

En İddialı projemiz Kaan

Bizim uçak alanında Hürkuş diye bir uçağımız var. Üretiyoruz, satıyoruz ve Türk Silah Hükümetlerine de kullanılmak üzere hazırlıyoruz. Bir de Hürjetimiz var. O da geçen sene uçtu. Hem hafif taarruz uçağı durumu hem de eğitim uçağıdır. Ama en iddialı uçak projemiz Kaan'dı. Kaan'a başlamıştık. Tasarım çalışmaları bitti. Geçtiğimiz yıllarda prototiplemeye geçtik. Prototip imalatında baktık çok başarılı gitti proje. Biz bu projeyi uçurabiliriz inşallah hayırlısıyla diye öne çekmek durumunda kaldık. Böylece proje bir buçuk iki yıl öne çekilerek uçuşla ilgili konulara fokuslandık. Aralık ayının sonunda uçurmayı hedeflemiştik. Ama tabii ki hava şartlarından tutun teknik sebeplerden dolayı uçuşlar her zaman ötelenebiliyor. Uzaya giden sistemlerde de oluyor, öteleniyor. O nedenle proje her gün ötelene ötelene 20 Şubat'a geldik. 20 Şubat'ta da bir hamle yapalım dedik. Tekrar bir uçuş hamlesi yapalım. O günde nasip olmadı. Allah nasip etti 21'inde uçuşa hazır haldeyiz dediler. Ve uçurduk elhamdülillah.

Havacılıkta Şampiyonlar Ligindeyiz

Kaan Türkiye için havacılık alanında, savunma alanında artık süper lig mi diyorsunuz, şampiyonlar ligi mi diyorsunuz orada ülke olarak varlığımızı gösteren bir uçak oldu. İnşallah hayırlı olur. Bundan sonra bunun tabii prototip sayıları artacak. Bir çok testler yapacağız. Deneylerimiz olacak. Bunlardan sonra hızlı bir şekilde seri imalata geçip Türk Silahlı Kuvvetleri'ni teçhiz etmek istiyoruz inşallah.

Kahramanmaraş adına iftihar edilecek bir tesis

Cumhurbaşkanımızın talimatıyla deprem bölgesinde iskan ve istihdama yönelik programlar ele alındı. O çerçevede Kahramanmaraş TUSAS'a düştü. Burada da bir uçak yapısalları tesisi kurduk. Türkoğlu'nda 22 Şubatta açılışını yaptık. Yani bizim için son derece mutlu bir şey oldu. 21 Şubatta Kaan uçtu. Yirmi ikisinde bu açılışı yaptık. Şimdi düşünebiliyor musunuz? Kahramanmaraş Türkoğlu'nda Kaan'a parça üretilecek. Yine buradan birçok parça üretilip o biraz önce bahsettiğim uçak sistemlerimizde, İHA sistemlerimizde, helikopter sistemlerimizde kullanılacak. Aynı şekilde biz yurt dışına da iş yapıyoruz. Airbus’a iş yapıyoruz. Boeing'e iş yapıyoruz. Parçaları gördüm orada. Bu hakikaten iftihar edilecek bir konu oldu Kahramanmaraş'ımız adına. Kahramanmaraş için ciddi bir dönüşüm olacak bu.’’ dedi.

Haber: Mehmet Sepetci - Sıddık Eryiğit

Kaynak: ajans344.com