Uzun yolculukların vazgeçilmezi olan araçlarımızın, özellikle benzin veya LPG gibi yanıcı madde taşıyan araçların önemli mekanizmalarının düzenli bakımlarını yaptırmak gerekiyor.
Kahramanmaraş'ın küçük sanayi esnafından olan DK Önder Otogaz'ın yetkilisi Ökkeş Kürşat Arslan, LPG bakımları konusunda önemli bilgiler paylaştı. Arslan'a göre, uzun yolculuklarda araç güvenliğini sağlamak için LPG taşıyan araçların aşağıdaki mekanizmalarının düzenli olarak bakımının yapılması gerekiyor.
Konu hakkında Ajans 344 mikrofonuna konuşan Arslan, “Sanayide yaklaşık işletmemiz DK Önder Otogaz 35-36 yıldan beri LPG sektöründe faaliyet göstermekte. Şimdi seçim zamanı Ramazan bunlar birleşince biraz 3 ay kadar bir zorlandı. Ocaktan bu zamana kadar ama bayramdan sonra bir hareketlilik bayram sonrası bir bereket oluştu.Burada LPG dönüşümü yapıyoruz araçlara ve dönüşmüş araçların da bakımlarını ve onarımlarını yapıyoruz. LPG şu an ekonomik bir yapısı olsa da dikkat edilmesi gereken bir husus.Bununla ilgili Sanayi Bakanlığı yetkilendirilmiş bu sektör için. Burada hem bakanlığın hem çalışanların gayet bilinçli olması gerekiyor.
Bu birincisi ikincisi araçların orijinalinin dışında bir yakıt sistemi monte ediliyor. Buna da dikkat edilmesi gerekiyor. Yani bunun kendi haline bırakılmaması lazım. İşte ben bunu yaptırdım bitti işim değil. Bunun da kendince bakımları, bunun da kendince kontrolleri var. Bunların periyodik olarak,nasıl araç bakımları yapılıyorsa LPG'nin de kontrollerinin gerekli filtre bakımları gerekli kalibrasyonların yapılması lazım. Yoksa araca ciddi zararlar da verebilir. Yani kendimizden de yine aynı şeyleri yaşıyoruz.Bir şey başa gelmeden çok önlem almayı sevmiyoruz. Yani biz de aynıyız.Lpg bakımları üretici firmaların önerdiği altı ayda bir yapılması gerekiyor. On bin kilometreyi geçmemesi gerekiyor.En geç bir yıl içerisinde mutlaka gitmeniz lazım. Hem filtrelerinin değişmesi hem de halk arasına ayar denilen bilgisayarda kalibrasyonun yapılması lazım. Bunlar yapılmadığı zaman aracın üst kapağı denilen bu yakıt sisteminin kontrolünü yapan subapların ciddi zarar görmesine sebep olur. Bunun da maliyeti çok çok yukarıdadır. Yani işte motor indirme, motor sökme veya üst kapak arızası gibi şeylere sebep olur. Onun için bu küçük şeyleri ihmal etmemek gerekiyor. Hem yakıt açısından da bunların yapılması lazım. Çünkü kalibrasyonun olmadığında veya filtre bakımlarının yapılmadığında doğabilecek yakıt tasarrufları bazen minimuma inebiliyor. Normalde bir aracın LPG'li şu günümüz fiyatlarında %30 ile %50 arası tasarruf yapması lazım. Bunun da dışına çıkabilir. %20'ye %15'lere düşebilir. Mutlaka bakım önemli” dedi.
Haber: Metehan Nazlı