Ajans344.com olarak konuyu uzmanına sorduk. Kahramanmaraşlı elektronik mühendisi Erdem Temeltaş yapay zekanın hayatımıza girişini mikrofonlarımıza değerlendirdi. Şirketlerin şu anda %40’ına yakınının yapay zekâyı kullandığını ancak kabiliyetlerinden çok az faydalanılabildiğini ifade eden Temeltaş; “Mevcut işlerin büyük bir bölümü üretken yapay zekadan etkilenecek. Üretken yapay zekânın iş yapış biçimlerini, iş akışlarını ve stratejileri etkilediği ve etkilemeye devam edeceği tartışılmaz. Bir iş için kaç kişiye ihtiyacımız olacağı gibi durumları bile değiştirecek. Beceri ve uzmanlıktaki boşlukları kapatacak.” İfadelerini kullandı.
Operasyonel görevlerde yapay zeka
Hemen hemen tüm işlerin temel görevlerinde önemli değişiklikler olacağının altını çizen Temeltaş; “Operasyonel görevlerde insan unsurunun yerini robotik süreçler alacak.Üretken yapay zekânın iş yapış biçimlerini, iş akışlarını ve stratejileri etkileyeceği kaçınılmaz bir gerçek. Yapay zekâ teknolojileri yetenek yönetimini her yönüyle dönüştürme potansiyelini barındırıyor. Dahası, yapay zekâ desteği ile çalışanların ihtiyaçlarını sağlık, ailevi durumları ve ödül tercihlerini göz önüne alarak değerlendirmek mümkün olabilir. Bu sayede çalışanlara en iyi deneyimi sunmak kolaylaşıyor.
2024 yapay zeka yılı
2024 ise yapay zekayı daha fazla hayatımıza alacağımız, etkilerinden daha yoğun faydalanacağımız bir yıl olacak. Gartner’ın yaptığı güncel bir araştırmaya göre, insan kaynakları liderlerinin %76’sı eğer yapay zekâ teknolojilerini organizasyonlarına uyarlamazlarsa 12 ila 24 ay arası bir zaman diliminde organizasyonlarının negatif etkileneceğini, geriye düşeceklerini düşünüyorlar. An itibariyle, işe alım, eğitim-gelişim ve çalışan destek programları gibi uygulamalarda yapay zekâ hızla kullanılmaya başlandı ve çalışan yaşam eğrisindeki diğer süreçlerde de çığır açacak çalışmalar hızla devam ediyor; performans ve ücret yönetimi gibi kategorilerde de önümüzdeki 3-6 ay içerisinde heyecan verici yenilikleri göreceğiz. Amerika ve 2030 itibariyle yapay zekâ alanında lider olmayı hedefleyen Çin gibi ülkelerde, hem İK hem de İK dışı alanlarda dudak uçuklatan yenilikler dikkat çekiyor.
Metehan Nazlı