Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış, Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şair olarak tanınır. Ulusal sınırları aşan etkisiyle, manevi mirası İranlılar, Tacikler, Türkler, Yunanlar, Peştunlar, Orta Asya ve Hint Yarımadası Müslümanları arasında büyük takdir görmektedir. Mevlana'nın şiirleri dünya dillerine geniş çapta çevrilmiş ve Amerika Birleşik Devletleri'nde "en popüler" ve "en çok satan şair" olarak kabul edilmiştir.

Kocagöz’den Kepez’in çocuklarına palyaço sürprizi Kocagöz’den Kepez’in çocuklarına palyaço sürprizi

ESERLERİNİN ULUSLARARASI ALANDA ETKİSİ

Mevlana, eserlerini genellikle Farsça kaleme almış olup Türkçe, Arapça, ve Yunanca gibi dillerde de yazmıştır. "Mesnevi" adlı eseri, Bağlarbaşı'nda toplandığında Fars dilinin en önemli şiirlerinden biri olarak değerlendirilir. Eserleri, İran ve Farsça konuşulan diğer ülkelerde geniş bir okuyucu kitlesi bulmuştur. Ayrıca, çevirileri özellikle Türkiye, Azerbaycan, ABD ve Güney Asya'da büyük popülerlik kazanmıştır. Şiirleri, Fars edebiyatının yanı sıra Osmanlı Türkçesi, Çağatayca, Urduca, Bengalce ve Peştuca gibi farklı dillerin edebi geleneğini etkilemiştir.

BELH'TE DOĞDU, KONYA'DA YAŞADI

Mevlana'nın doğum yeri olarak kabul edilen Afganistan'ın Belh kenti, 1207 yılında dünyaya geldiği yer olarak bilinir. Belh'den ayrıldıktan sonra, 21 yaşında, Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya'ya yerleşti ve geri kalan hayatını burada geçirdi. 17 Aralık 1273 tarihinde Konya'da vefat eden Mevlana, 750 yıl sonra hala dünya genelinde büyük bir saygı ve sevgiyle anılmaktadır. Uluslararası anma törenleri, onun öğretilerini ve mirasını yaşatma çabasıyla gerçekleştirilmektedir.

Editör: Sema Akçakale