Depremzedelere yardıma koştu, HGS cezası yedi Depremzedelere yardıma koştu, HGS cezası yedi

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Belediyesi ve Mut Dereköy Kültür Turizm Derneği işbirliğinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi. Yarışmalara, dinletilere ve konserlere ev sahipliği yapan şenlik, Mut Dereköy İlköğretim Okulu Bahçesi’nde yapıldı.
Şenliğe, Mut ilçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, parti başkanları, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, "Mut ilçemiz eşsiz güzellikte birçok ürünü sunan bir coğrafyada bulunuyor. Mut beyazı olarak isimlendirdiğimiz incirimizin gerçekten tarımsal ürün içerisinde çok önemli bir yeri var. İnciri 4 bin 500 dekar alanda üretiyoruz. Bu seneki hedefimizde 4 bin 200 ton olarak hesaplamış arkadaşlarımız ama verim biraz düşük verimli zamanlarda 10 bin tona kadar ürettiğimiz oldu. Burada temel amacımız siz üreticilerimizin bu üründen elde ettiği geliri katma değeri arttırmak ve bunu en üst seviyeye çıkarmak. İlk hedefimiz Mut beyazı adını verdiğimiz bu incirimizin coğrafi işaretini almak. Bunun için de gerekli çalışmalar başlattık" dedi.
Mut Belediye Başkanı Murat Orhan ise, “Bereketli bir yıl diliyorum. Hakikaten bir bahçe bitkileri cenneti olan Akdeniz Bölgesinde mikro klima özelliği olan bir ilçede yaşıyoruz. Burada gerçekten inciriyle al kayısısıyla zeytiniyle son derece kaliteli tarımsal ürünler üretilmekte. Şimdi tarım sektörü hakikatten zor bir sektör alın terinin emeğin en çok harcandığı bir sektör. Dolaysıyla alın terinin ve emeğin bu kadar yoğun harcandığı bir sektörde elde edilen kazancın da kutsal olduğuna ben inanıyorum" diye konuştu.
Mut Dereköy Mahalle Muhtarı Bülent Yüksel ise, “29’cusunu düzenlediğimiz bu festival başta Mersin’imize, Mut’umuza, Dere köyümüze hayırlı ve uğurlu olsun. Biliyorsunuz bundan 5-6 yıl önce ne Dere köyünün incirini ne Mut’un incirini ne bizim kurumuzu bilen tanıyan yoktu. Ama bugün şöyle bir kafamızı kaldırıp baktığımızda bu incir ülkemin en değerli meyvesi oldu. Biz bugün bu Dere köyü incirini ve bizimle birlikte bütün bölgemiz bütün Mut’umuz bugün yaşını 90-100 lira gibi fiyata satıyoruz. Kurusunu ise 400-500 lira gibi rakamlara alıcı buluyor. Bizim tabi bu incirde bu üründe çok eksiğimiz vardı. Geçen gün kaymakam beye kendisine dedik ki bu incirin artık bir patenti olmalı bir marka olmalı çünkü niye biz 1 kilo kurumuzu bir bakkala koyup satamıyoruz. Artık bu yıldan sonra inşallah bu Mut inciri böyle markasız değil de kurusuyla yaşıyla markalı olacak ve markayla satılacak. Kendilerine emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkür ederim” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından şenlik, halk oyunları gösterisi, incir yeme yarışması, öğle yemeği, bilgi yarışması, en iyi i

Editör: Sema Akçakale