6 Şubat tarihinde yaşanan depremler, herkesi etkilediği gibi işverenleri de oldukça derinden sarstı. Yaşanan olumsuzlukların üstüne bir de hayat pahalılığı da eklenince, depremzede işverenlerin sıkıntısı da çoğaldı.
Deprem sonrası sektörün en çok etkilendiği alanları anlatan Mali Müşavir ve Danışman Mustafa Alper Kar, “İnsanların iş yeri yıkıldı, üretim yapan firmaların makineleri zarar gördü. Avukatlar ve muhasebeciler genelde çarşıda bulunduğu için iş yerleri yıkıldı. Bu iş mensuplarının bu şekilde zarar görmesi, mevcut beyannamelerin verilmemesi, ve bu tarz evrakların hepsi de imha oldu. İş yeri yıkılan firmalar depo ve ya iş yeri bulabilmek için çabalar sarf etti ama yer bulamadı, dolayısı ile işler durma noktasına geldi. Kiralarda uçuk fiyatlar istendi, bu da işletmeleri büyük zora soktu” dedi.
Kahramanmaraş’ta çarşı bölgesinin ayağa kaldırılmasının öneminden bahseden Kar, “Uzatılması tabi esnafa bir müddet nefes aldırıyor. Tabi bu da geçici bir nefes oluyor ama kalıcı bir etki yaratmıyor. Şu an da yapılanmanın gelmesi an meselesi ama bu da geçici bir çözüm. Mevcut işyerleri olmadığı için çoğu iş yeri de konteynerlerde faaliyet gösteriyor. En azından çarşı bir toparlanmış olsaydı bir müddet insanlar psikolojikmen toparlanabilirdi. Çünkü burası bizim için prestij noktası” diye konuştu.
Mücbir sebebin kısa süreli değil, uzun süreli uzatılması gerektiğini söyleyen Kar, “Bunun 2 ay 3 ay gibi uzatılması değil de 2-3 yıl 5 yıl gibi uzatılmalı ki, esnaflar rahat edebilsin. Mevut zarar gören malları varsa bunların toparlanması gerek. İş yeri sahiplerinin bir de yaladığı konutlar var, ailesi var, kayıpları var. Bu da bir süreç ve bu süreçte de zorlandı herkes. Mücbir sebep uzun süreli uzatılırsa bizler de rahat nefes alırız diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Haber: Metehan Nazlı