Son dönemde ev sahibi-kiracı kavgalarının en büyük sebebi fiyat anlaşmazlığı büyüyor. Bazı ev sahipleri çok yüksek rakamlar isteyip sözleşme şartlarına uymamak için de pek çok yol deniyor. Bakanlık bu duruma el attı ve e-kontrat uygulamasının devreye alınması için düğmeye basıldı. Artık tarafların kira anlaşması e-Devlet üzerinden yapılabilecek.
“Rayiç fiyatlar bu sistemde belirlenecek”
Vergi kayıplarının da önüne geçileceği sistem hakkında konuşan Gayrimenkul Uzmanı Ahmet Karaaslan, “Bu yeni çıkacak sistem kayıt dışını önlemek adına yapılan bir yenilik. Türkiye’deki kontratların yüzde 30-40’ı kayıt dışı. Öncelikle devletimiz bu kayıt dışı olayının önüne geçebilmek için bu sisteme geçmeyi planlıyor. Bu sistem henüz hazır değil 2024’ün sonuna kadar hazır olacak. E-kontrat uygulamasında adliyedeki yoğunluklar hafifleyecek, Sulh Mahkemelerine giden kiracı ve ev sahibi davalarında en azından rayiç fiyatlar bu sistemde belirlendi” dedi.
“Kayıt dışı emlakçıların önüne geçilecek”
Gayrimenkul uzmanı Karaaslan, “Kahramanmaraş’taki bölgelerde fiyatlar belirlenecek, tüm bilgiler maliyeye ve tapu kadastro ile birleştirilecek ve denetleme kurumları da bilgi çekebilecek. Kayıt dışı emlakçılar bu durumdan faydalanamayacak lisanslı emlakçılar e-devlet üzerinden tapu kadastroya eşleştirilecek. Bu sistemde birçok bürokrasi ortadan kaldırılacak, alınacak belgelerle bu uygulamaya kolayca erişebilecek” diye konuştu.
Metehan Nazlı