Yeni Kahramanmaraş vizyonu doğrultusunda kalıcı konuttan üstyapıya, altyapıdan kentsel tasarım projesine tüm alanlarda çalışmalar hızla sürerken Boğaziçi bölgesinin zemin durumunu netleştirmek için başlatılan mikrobölgeleme etüt çalışmaları da devam ediyor.

Bölgede daha önce yapılan çalışmalarının ardından zemin durumuna netlik kazandırmak için oluşturulan uzman ekip tarafından Boğaziçi’nde tekrar sondaj çalışmalarına başlanırken, uzman heyetten gelecek olan rapor bekleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği çalışmalar sonrası bilim insanları tarafından verilecek rapora göre çalışmalar şekillendirilecek.

“3 alanda çalışmalar devam ediyor”

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “En önemli çalışmalardan biri zemin etüdü çalışması. Eğer biz bunu yapmadan yapı yapmaya devam edersek Allah göstermesin böyle bir afette tekrardan acı yaşamak istemiyoruz. Bilim insanları ne diyorsa biz öyle hareket etmek zorundayız. Burada yapılan çalışmalarda bütün ilçelerimizde ve bütün şehirlerimizde zemin etüdü çalışmamız yapıldı 3 alan vardı merkezde ve bunun çalışması devam ediyordu. Bu çalışmalardan birisi Kayseri yolundan Kıbrıs Meydanına kadar olan alan Ebrar Siteleri, stadyum, Azerbaycan Caddesi ve Trabzon Caddesi alanlarıydı. Bu alanda yeniden yapılan çalışmada buradaki yağı yasağı kaldırıldı, burada zemin artı 3-4 şeklinde çalışmalar devam ediyor” dedi.

Mehmet Akpınar’dan Öğretmenler Günü Mesajı Mehmet Akpınar’dan Öğretmenler Günü Mesajı

“Önümüzdeki hafta rapor gelecek”

“Bakanlığın yaptığı çalışmaları takip ettiklerini ifade eden Güngör, “Şimdi 2 yer kaldı, birisi heyelan nedeniyle diğeri de fay hattı nedeniyle olan yerler. Boğaziçi ve üniversitenin oradan başlayıp Doğukent’e kadar giden bir fay hattı üzerindeki yapı. Bizim şehrimizde orta hasarlı 6 bin bina var, fay hattı üzerinde Boğaziçi’nde 133 bina var. Buradaki hemşehrilerimiz yakınıyor buralar ne oldu diye. Buradaki çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Zemin etüdü çalışmalarımızı bakanlığımız yapıyor, bakanlık onayı ile yürürlüğe giriyor. Boğaziçi bölgesindeki heyelan bölgelerindeki çalışmalarını bizler sıkı bir şekilde takip ediyoruz. O alanda bilin insanlarının ortaya koyacağı rapora bizim boynumuz kıldan ince buna bir şey diyemeyiz. Fakat kapsamlı bir şekilde etraflıca yapılsın, ortaya çıkan durum ne ise ona göre hareket edelim. Bakanlığımız nezdinde uzmanlarla çalışma yaptırdık, önümüzdeki hafta rapor gelecek ve bu raporu bakanlığımıza sunacağız. Bu alanların zemin etüdü çalışmaları hızlansın, bu çalışmalar sonuçlansın çünkü buradaki insanların durumu giderilmiş olsun. Bakanlığımız bu konuda çalışma yapıyor, biz de bu konuyu takip ediyoruz” diye konuştu.

“Geleceğe yönelik çalışmalar ortaya koymamız lazım”

Alanlarda geleceğe dönük çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Hayrettin Güngör, “Buradaki yapı sahipleri, malikler herhangi bir endişeye kapılmasınlar eğer farklı bir durum ortaya çıktıysa yapılarla ilgili herhangi bir kayba uğramayacaklar. Bilim insanlarımızın ön fikirlerine göre burada da bir rahatlama düşünüyoruz. Çalışmaları sıkı bir şekilde takip ediyoruz bilimsel çalışmaların bir raporlama süreci ve zamanı vardır. Biz geleceğe dönük bir yapılaşmadan söz ediyoruz ve bunu ortaya koymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Metehan Nazlı

Editör: Sema Akçakale