Dünyanın en istilacı türlerinden biri olarak bilinen ve diğer pek çok kuşa ve hatta sincaplara bile yaşam alanı bırakmayan yeşil papağanlar ağaçların ve binaların üzerine sürüler halinde tünüyor.
Daha önce İstanbul’da görüldü
İstanbul’da yıllar öncesinde sadece Ihlamur Kasrı, Yıldız ve Fenerbahçe parkları gibi alanlarda görülen yeşil papağanlar, İstanbul’un neredeyse her semtinde kanat çırpıyor. Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, papağanların genelde büyük çınar kavuklarında yaşadığını söylüyor.
Yuva yeri açısından daha az rekabet olduğu için ormanlardansa şehirdeki park ve bahçelerde yaşamayı tercih eden yeşil papağanların yeni adresi ise Kahramanmaraş.
Dulkadiroğlu ilçesi Bahçelievler Mahallesi’nde bir parkta objektiflerimize takılan istilacı kuş türünün Kahramanmaraş’ta bolca bulunan çınar ağaçlarını sevmesi ise ayrıca endişe verici bir durum.
Nereden geldiler?
Birincisi kaçak olarak Türkiye’ye getirilen ve gümrükte yakalanan papağanlar genellikle serbest bırakılıyor. Ayrıca 1996 yılında TEM otoyolunun Kavacık-Beykoz’a yakın kısmında papağan taşıyan bir kamyonet devrilmiş ve yüzlerce papağan kazadan sonra dağılan kafeslerden uçup gitmişti. İstanbul’da zaman zaman farklı yerlerde ortaya çıkan yeşil papağanların varlığının sebebi kamyonet kazası ve gümrükteki durumdan kaynaklanıyor. Kahramanmaraş’ta görülme sebepleri de bunlar olabilir. Bunların dışında ki sebepler ise; ya Türkiye’nin farklı yerinde görülen bu kuşlar şehrimize göç etti. Ya da depremin ardından bulundukları yerden özgür kalarak çoğaldılar.
Haber: Mehmet Sepetci