Anadolu kültüründe el sanatlarının ana malzemesi olan ve Kahramanmaraş’ta Türk kültürünü ve geleneklerini yansıtan önemli bir zanaat olan ve Selçuklular’dan Osmanlı’ya kadar uzanan tarihi bir geçmişi olan yemenicilik sanatı, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin arasında geliyor.

Tarihi Semerciler Çarşısı’nda bulunan alanda bulunan ve yüzlerce yıldır aynı yöntemlerle mesleğini icra eden yemeni ustaları sanatlarını yıllardır icra ederken, çarşıda bulunan ve dördüncü kuşak kadın yemeni ustası olana Çiğdem Kopar, tamamen el emeği olan yemenilerin imalatında adından söz ettiriyor.

“Mesleği babamdan öğrendim”

Dördüncü kuşak usta olduğunu ifade eden Çiğdem Kopar, “Aktif olarak 25 yıldır yapıyorum eşimle beraber, asıl mesleği babamdan öğrendim. Çarıklar aşama aşama yapılıyor ve derinin kesilmesi, dikilmesi, boyanması gerekiyorsa boyanması, kalıba montelenmesi. Nakışlarını işliyoruz, aksesuarlarına göre. Tahmini bir çarık birkaç günde biter ama mesela bugün 10 çift kesiyorsak yarın 10 çift dikiyoruz. Diğer gün onun kuruması, monte edilmesi derken 1 haftada bir çarığın tamamlanması gerekiyor” dedi.

Kahramanmaraş’ta Ağustos ayında satılan konut sayısı belli oldu Kahramanmaraş’ta Ağustos ayında satılan konut sayısı belli oldu

“Beni görünce şaşırıyorlar”

Erkek mesleği olarak anılan yemenicilik mesleğinde kendisini görenler şaşırdıklarını ifade eden Kopar, “Bu mesleği erkeklerin yapacağına inandıkları için ve zaman alan bir iş olduğu için ve biraz da güç gerektiren bir meslek olduğu için erkeklerin yapabileceğine inanıyorlar. Buraya gelenler beni görünce şaşırıyorlar tabi. Ben dördüncü kuşağım, dedemin, babamın mesleği olduğu için biraz daha ilgi görüyor” ifadelerini kullandı.

Fatma Toptaş

Editör: Sema Akçakale