Merkez Spor Kompleksi’nde düzenlenen floor curling etkinliğinde Ajans344.com olarak görüşlerini aldığımız Curling Federasyonu Kahramanmaraş il Temsilcisi Osman Akbaba: “Kahramanmaraş’ta ilk defa okul sporları çatısı altında floor curling  müsabakalarını başlattık.Bu müsabakalarda curling ruhu,disiplini,centilmenliği bir çok yönüyle branş olarak uygulanabilecek olan floor curlingi Kahramanmaraş’a getirdik.” Dedi.

Tanıtımın ardından turnuva düzenlendi. İlçede ilk kez yapılan floor curling turnuvasında eğlenceli vakit geçiren öğrencilere turnuva sonunda madalya verildi.

EYOF Sporlarından – Curling

Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nin (EYOF) Erzurum’da düzenlenmiş olması ülkemizde kış sporlarına olan ilgi ve merakın artmasını da sağladı. EYOF’ta oynanan oyunlar arasında yer alan Curling ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

“Buz satrancı” ismi ile de anılan Curling, farklı disiplinlerin bir sporda buluştuğu; iyi bir strateji, tahmin ve kontrol yeteneği gerektiren bir spor. 4’er kişilik iki takım tarafından oynanan sporda temel amaç taşı hedefin merkezine ulaştırmak. Kahramanmaraş’ta buz pisti olmadığından dolayı ahşap zeminde de oynanabilinen floor curling yarışması yapıldı.

Oyun Pisti: Rink

42 metre uzunluğunda, 4.3 metre genişliğinde oyun pistine “rink” adı verilir. Her iki ucunda iç içe geçmiş 4 daireden oluşan ve “ev” adı verilen iki alan bulunur. Evin merkezindeki bölge ise “düğme” olarak adlandırılır. Evler önünde yer alan taşın fırlatılmadan önce elden çıkarılması gerektiği çizgi, hog çizgisidir.

kö

Büyükşehir, Özel Gereksinimli Vatandaşlar ve İşverenler Arasında Köprü Oldu Büyükşehir, Özel Gereksinimli Vatandaşlar ve İşverenler Arasında Köprü Oldu

Nasıl Oynanır?

Dört kişilik takımdaki bir oyuncu taşı hedefe doğru fırlatır. Bu sırada skip adı verilen kaptan evin başında bekler ve diğer oyunculara atış esnasında sözlü ve görsel olarak yönlendirmede bulunur. İlk üç oyuncu kayalarını fırlatırken, skip oyuncuları yönlendirmek için pistin diğer ucunda bekler.

Diğer iki oyuncu da taşın önündeki buz tabakasını süpürür. İki taraf için de amaç taşlarını merkeze en yakın noktaya getirmektir. Dairelerin dışında kalan taşlara puan verilmez.

Bir maç on adet oyun “son”undan oluşur. Her oyun, iki takımın da 16 kez atış yapması ile sonlanır. 10 oyun sonunda eşitlik olması durumunda “tie break” adı verilen uzatma eli oynanır. Bu uzatma elinde de beraberlik bozulmazsa bir takım kazanana dek son oynanmaya devam edilir. Kazanan, tüm sonlar bittiğinde en fazla puana sahip olan takımdır.

İki takım da takım 73 dakika içinde tüm atışlarını tamamlamak zorundadır. Oyun süresince her son’un ardından bir dakika, 5 sonun ardından 5 dakika ve ekstra sonlardan önce 1 dakika ara verilir.

Curling’in Ortaya Çıkışı

1530 – 1569 yılları arasında Flaman sanatçı Pieter Bruegel’in resmettiği bazı çizimlerde donmuş göletler üzerinde Curling’e oldukça benzeyen bir oyun oynandığı görülüyor. İlk yazılı kaynak ise 1540 yılında, İskoçya’nın Paisley bölgesinde bir noter olan John McQuhin tarafından yazılmış. Kayıtlara göre ilk maç Paisley Manastır’ında rahip olan John Sclater ile kilise başrahibinin temsilcisi Gavin Hamilton arasında oynanmış.

Curling ilk zamanlarda bir açık hava oyunu olmasına rağmen günümüzde buzun optimum sıcaklık değerlerinde tutulabilmesi için kapalı alanda oynanıyor.

İlk Curling kulüpleri tahmin edilebileceği üzere İskoçya’da ortaya çıkıyor. Daha sonra ise başta Kanada, ABD, İsveç, İsviçre, Norveç ve Yeni Zelanda olmak üzere İskoçların 19. yüzyılda göç ettiği birçok yere yayıldı.

Olimpiyatlarda Curling

Curling ilk kez 1924 Chamonix Kış Olimpiyatları sırasında Oyunlar dışında oynanmış, İsveç ve Fransa’yı mağlup etmeyi başaran Birleşik Krallık, turnuvayı kazanan ülke olmuştu. Ancak 2002’ye kadar 1924’te oynanan Curling turnuvası Olimpiyat Oyunu kapsamına alınmadı. 2002’de alınan bir kararla 1924’te oynanan turnuva Olimpik bir etkinlik olarak kabul edildi.

Curling’in o tarihten sonra Olimpiyatlara dahil edilmesi Nagano 1998 Kış Olimpiyatları ile gerçekleşti. Nagano Kış Olimpiyat Oyunları’nda Kanada, kadınlarda Danimarka’yı mağlup ederek altın madalya kazandı. Erkeklerde ise İsviçre, Kanada’yı mağlup ederek altın madalyayı kazanan ülke oldu.

Türkiye'de Curling

Curling, ülkede ilk olarak Buz Pateni Federasyonu bünyesinde faaliyete başlasa da şu anda ayrı bir federasyonu bulunuyor ve gelişimini hızla sürdürüyor. Son dönemde katılınan turnuvalardan başarı ile dönülmesi de bunu kanıtlıyor. Curling sporu için Erzurum'da Curling Arena adıyla bir tesisimiz de bulunuyor.

Haber: Mehmet Sepetci

Kaynak: ajans344.com