31 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesindeki KOBİ’ler için açıkladığı 450 milyon dolarlık finansmanın KOSGEB tarafından işletmecilerin hesaplarına yatırılma süreci devam ederken verilen hibe ve destekler esnafa can suyu oluyor.

Şiir ve Edebiyatın Kalbi KAFUM’da Atacak Şiir ve Edebiyatın Kalbi KAFUM’da Atacak

Büyük depremin ardından iş yeri açılma ve esnaf kayıtlarının artması, beraberinde gelen yeni maliyetler depremzede esnafı zora sokarken depremden etkilenen işletmelere yönelik ödemelerin başlaması piyasayı azda olsa canlandırdı.

Ajans344.com olarak görüşünü aldığımız vatandaş; pandemi ve felaketin ardından zor günler yaşadıklarına işaret ederek, devletten desteklerin sürmesini istediler.

Depremden Etkilenen İşletmelere Ödemeler Sürüyor

31 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesindeki KOBİ’ler için açıkladığı 450 milyon dolarlık finansman KOSGEB tarafından işletmecilerin hesaplarına yatırılmaya devam ediyor.

Dünya Bankası ve KOSGEB iş birliği ile yürütülen Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi kapsamında başvurusu onaylanan işletmelere yönelik ödemeler sürüyor. 11 ilden başvurusu onaylanan 2 bin 800 işletmeye 925 milyon TL’lik finansman aktarıldı.

Hangi İller Faydalanacak?

Proje, depremin yıkıcı etkisinin ez fazla olduğu Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Nurdağı ve İslahiye’de hasar gören veya en az yüzde 30 gelir kaybına uğrayan işletmeleri; Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa ve Gaziantep’de ise (Nurdağı ve İslahiye ilçeleri hariç) hasar gören işletmeleri kapsıyor.

Dünya Bankası İle İş Birliği

KOSGEB eliyle uygulanan projenin finansmanı Dünya Bankası üstleniyor. Proje, depremden etkilenen bölgelerdeki KOBİ'lerin ve esnafın iyileşmesi ve iş sürekliliğini sağlanmasını hedefliyor.

750 Bin Liraya Kadar

Şartları uyan işletmeler, hasar durumuna, bulunduğu il ve işletme büyüklük ölçeklerine göre 200-750 bin lira arasında destekten yararlanacak. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek. Başvurular, www.kosgeb.gov.tr’den yapılacak.

24 Ay Ödeme Yok

Tamamen faizsiz olan program için işletmelerden teminat istenmiyor. KOSGEB desteği, 36 ay süreyle uygulanacak. İlk 24 ayında KOBİ’ler ödeme yapmayacak. Sonraki 12 ayda ödemeler 3 taksit olarak gerçekleşecek.

Fatma Toptaş

Editör: Sema Akçakale