6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler sonrasında hem DASK hem de tüketici davaları artış göstermişti. Depremden hemen hemen 3 ay sonrasında vatandaşlar DASK konusunda eksik ödeme yapılasından dolayı adliyenin yolunu tuttu.
Depremzede vatandaşların DASK ve tüketici uyuşmazlıkları konusunda yoğun başvurularda bulunduğunu ifade eden Avukat Ali Kaya, “Deprem sonrası bizim düşünmediğimiz, aklımıza getirmediğimiz uyuşmazlık ve ihtilaf gündeme geldi. Belki de bunların en önemlisi DASK diyebiliriz, tabi DASK yanında belediyelerin ve idarelerin hizmet kusuru ve bunun yanında hasar tespitlerine yönelik itirazlar deprem sonrası gündeme geldi. Depremin ilk günlerinde yıkımlar, can kayıplarından dolayı insani yardımlara yoğunlaştı ve bu konular Mart-Nisan ayları itibariyle başladı. Yaşadığımız tecrübe DASK ile ilgiydi. Kasım 2022’deki tarife değişikliğinin dikkate alınmaması ve eski miktar üzerinden ödeme yapılması gündeme gelen en önemli uyuşmazlıklardan bir tanesiydi. Hasar dosyaları açılmasına rağmen çok uzun süre sonra ödemeler yapıldı. Çünkü sigortalarda ödemelerin 1 ay sonra ödeme yapması lazımdı. DASK yanında konut krediler ile ilgili durumlar gördük. İnsanlar evlerini konut kredileri ile almaktaydı ve özellikle özel sigorta kapsamındaki konut sigortaların depremle ilgili limitlerin olması gibi belirlenmediğini gördük. Bu noktada sigorta şirketlerinin, bankaların cevaplarının tatmin etmediğini gördük” dedi.
“Deprem sonrası çok büyük uyuşmazlıklar var”
Kahramanmaraş’ta mahkeme sayılarının arttığını dile getiren Avukat Kaya, “Hasar tespitleri ile ilgili bir karmaşa var. Orta hasar ile ilgili İdare Mahkemeleri ret veriyor ama ağır hasar ye yıkım gündeme geldiğinde yıkımlarla ilgili yürütmeyi durdurma kararı alınabiliyor. Hasar tespitleri ile ilgili alınabilen kararlar varsa bunlar dikkate alınabiliyor. Depremden sonra 153 tane mahkeme kurulduğunu biliyoruz, Kahramanmaraş’ta da yeni İdare Mahkemeleri yeni Tüketici Mahkemeleri kuruldu ve Kahramanmaraş’ta Tüketici Mahkeme ve İdare Mahkeme sayısı arttırıldı. Çünkü mevcut mahkemelerin depremden sonra dava sayısının artması ile sayılarının yeterli gelmesi mümkün değil. Depremden sona çok büyük uyuşmazlıklar var” ifadelerini kullandı.
Sema Akçakale