6 Şubat tarihinde yaşanan ve Türkiye’yi yıkan depremler sonrası Kahramanmaraş’ta en çok etkilenen sektörlerin başında kuyumculuk sektörü geldi. Asrın felaketi sonrası sektörde tabiri caizse ‘deprem’ etkisi oluşurken, kentin en önemli ihracat kalemi olan kuyumculuk sektörü de darbe almıştı.

Şehir ekonomisine büyük katma değer sağlayan kuyumculuk sektörü Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası altın üretimi de gerilerken, Kahramanmaraş’ta deprem kuyumculuk sektörünü nasıl etkiledi? Deprem sonrası sektörde üretimde nasıl bir değişiklik oldu? Merak edilen soruların cevabı Kuyumcu İsmail Bakır tarafından cevaplandı.  

“Altın her zaman güvenli liman olmuştur”

Altın yatırımlarının her zaman güvenli bir liman olduğunu ifade eden İsmail Bakır, “30 yıldır sektör içerisinde faaliyet gösteriyoruz. Altın her zaman güvenli bir liman olmuştur, bundan sonra da öyle olmaya devam edecek. İnsanlar altına rağbet göstermeye devam etsinler. Gümüş için de aynı şeyleri söylüyorlar ama altın her zaman güvenli bir liman olmuştur” dedi.

Kahramanmaraş’ın 7 İlçesine Kar Yağışı Uyarısı Kahramanmaraş’ın 7 İlçesine Kar Yağışı Uyarısı

“Atölyeler başka alanlara taşındı”

Kuyumcu esnaflarının deprem sonrası atölyelerini başka alanlara taşıdıklarını söyleyen Bakır, “Altın küresel faktörlerden dolayı durağan bir dönem geçirdi ama şu anda yükselerek yükselişine devam ediyor. İlerleyen günlerde de altındaki yükseliş devam edeceği düşünülüyor. Birçok esnafımız Altın Şehir’in dışında Kahramanmaraş çevre illerde faaliyet gösteriyor. İnşallah ilerleyen günlerde daha güzel günlerde halkımıza hizmet vermeye devam edeceğiz. Deprem sonrası atölyemizi başka bir yere taşımak zorunda kaldık. Birçok esnafımız gibi biz de başka yerlerde faaliyet gösteriyoruz” diye konuştu.

“Deprem pazarı etkilemedi, üretimi etkiledi”

6 Şubat tarihinde yaşanan depremin pazarı etkilemediğini ancak üretimi etkilediğini söyleyen İsmail Bakır, “Altın Şehir’in durumuyla alakalı yönetimimiz hummalı bir çalışma yapıyorlar. İnşallah kısa süre içerisinde neticeye ulaşacaklardır. Altın Şehir’in kapanması ile birlikte yüzde 50-60 oranında esnaflar sıkıntılı şekilde faaliyet gösteriyor. Deprem öncesi ve deprem sonrası üretimimizde üretimde yüzde 50 oranında sıkıntı oluştu. Ancak deprem bizim pazarımızı etkilemedi ama üretimde büyük sıkıntılar yaşadık” ifadelerini kullandı.

Esra Akçakale

Editör: Sema Akçakale