Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda yürütülen kazı çalışmalarında 14 bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen dikdörtgen şeklinde mezar bulunmuş, arkeologların bulduğu bu kalıntılar Anadolu medeniyetinin geçmişi hakkında büyük bir bulgu olarak kayıtlara geçmişti.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Fuaye Alanı’nda gerçekleştirilen “Kahramanmaraş Arkeolojisini Tanıtım ve Fotoğraf Sergisi” programında Maraş topraklarında çıkartılan değerli arkeoloji çalışmalarında kayda geçen fotoğraflar sergilendi.
Programda konuşan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Direkli Mağarası Kazı Başkanı Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, “Anahtar deliği biçimde bir yapının hemen ilintisi olan binanın temellerinin yanında biri bebek iki mezar bulduk. Bu tamamen bizim için sürpriz oldu. Çünkü Domuztepe'de mezar çok ender bulunuyor. Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen bu çalışma çok önemli” dedi.
KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, “Şehrimizin sanayi hamlesi ile övünürken, önemli bir noktayı hep es geçmişiz. Dün akşam burada sergiyi uzun uzun inceledim ve emin olun ki bu bizim çok büyük eksikliğimiz. Şehrimizde yapılan bu kazıların şehrimizde mükemmel bir tarihin ve doğal zenginliğimizin olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci ise, “Bu şehrin o bilinen Göbeklitepe’den 2 bin yıl daha eski bir tarihe sahip olduğunu, bu şehirde yaşayanların bile fark etmediğini görüyor ve biliyor olmak hepimizi çok üzmüştü. Ama bu sergi sayesinde biz bir lig atlayacağız. Tanımadan tanıtmak mümkün değil, bu şehrin evlatları olarak bu şehri ilk önce bizler tanıtacağız. Tanıyacağız ki, tanıtımını yapabilelim” ifadelerini kullandı.
Haber: Metehan Nazlı