Balbay, Norveçli bir araştırma ekibinin 1967 yılında yaptığı sondaj çalışmalarında ilk işaretlerin alındığını belirtti. Bu çalışmalar sırasında, yerin altındaki tünel ve dehlizlerde yüksek basınçlı büyük su kütlelerine rastlandığını söyleyen Balbay, suyun gücü nedeniyle sondaj ekiplerinin kaynakları kontrol altına alamayıp imha etmeye çalıştığını aktardı.

Dünyada Eşi Benzeri Az: 13. Dev Su Tüneli Anadolu’da

Berk Balbay, dünya genelinde bu türden yalnızca 12 yer bulunduğunu ve Kahramanmaraş’taki yapının 13. örnek olduğunu öne sürdü. Söz konusu yeraltı su hattının, tıpkı boru hattı gibi ilerlediğini ve Akdeniz ile Anadolu levhaları arasındaki derinliklerde yer aldığını ifade etti.

Otomobil Kağıt Gibi Ezildi: 3 Ölü, 3 Yaralı Otomobil Kağıt Gibi Ezildi: 3 Ölü, 3 Yaralı

Depremlerle birlikte bu yapıların daha görünür hale geldiğine dikkat çeken Balbay, suyun Marmara Adası açıklarında şelale gibi denize döküldüğünü dile getirdi. Yeraltında kilometrelerce uzanan bu devasa hattın, kontrollü şekilde çıkarılması halinde Türkiye için stratejik bir su rezervi olabileceğini belirtti.

“Zapt Etmek Önemli”

Böylesine büyük bir kaynağın kontrol altına alınmasının kolay olmadığını da vurgulayan Balbay, “Bu suyu çıkarmak mümkün. Ancak asıl mesele, bu gücü zapt edebilmek. Tazyikli bir akış söz konusu, basınçla ilerleyen bir hat var” dedi.

Balbay’ın iddiaları, hem Kahramanmaraş hem de Türkiye için yeni tartışmaları gündeme getirecek nitelikte. Uzmanlar ise bu tür yeraltı yapılarının bilimsel olarak araştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Muhabir: Kerem Akçakale