Ülkemizin yerli ve milli uçaklarının parçalarının üretiminin yapılacağı TUSAŞ fabrikasının TUSAŞ ile KMTSO arasında gerçekleştirileceği yatırımları konusundaki iş birliği anlaşması KMTSO binasında imzalandı.

Türkiye Savunma Sanayii Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan, KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu ve KTO Başkanı Mustafa Narlı’nın imza attığı anlaşmada Kahramanmaraş’ın uçak parçaları üretiminde merkez olması kesinleşti.

Kahramanmaraş’ın artık bir savunma sanayi kenti olacağının altını çizen KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu “Bu yatırım asrın felaketinin yaşadığı şehrimizde 100 yılın yatırımı olacak. Bu tesis, yeni bir yatırım olmanın çok ötesinde Kahramanmaraş için bir dönüm noktası Kahramanmaraş, her zaman olduğu gibi, Türkiye’nin kalkınma ve güçlenme yolunda önemli bir rol oynamaya devam edecektir. Savunma sanayiindeki bu yeni yatırım, şehrimizin bu rolünü daha da güçlendirecektir. Artık ülkemizin milli teknoloji hamlesinde Kahramanmaraş’ta var” dedi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, “Hızlı ve gayretle başlattığımız bu yatırım nihayet açıldı. Dünyanın çok büyük şirketlerine parça üretecek bir tesis hayata geçirildi. Kahramanmaraş’ta böyle bir yatırımı kazandıran herkese teşekkür ederim. Öncelikli olarak havacılık anlamında yapışanları geliştirmesi anlamında çalışmalar yapılacak. Havacılık yapısalları üretim tesisinde uçak, İHA ve helikopter parçaları üretilecektir. Tesisimizde ikinci aşamada daha büyük bir tesisi 4 yıl içinde kurmayı hedefliyoruz. Depremzede vatandaşlarımız 4 ay eğitimin ardından göreve başladılar” dedi.

Türk havacılığının ikinci merkezi olacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Kahramanmaraş'taki yerel sanayicilerle iş birliği yaparak savunma ve havacılık alanında yeni bir şirket daha kuracak. Kurulan şirket Kahramanmaraş Havalimanı civarında, geniş bir alanda oluşturulan tesiste faaliyet gösterecek. Planlanan tesis için arazi düzenleme ve imar faaliyetleri sürdürülmekte olup, bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte tesis, özel olarak tasarlanan bir endüstri bölgesinde yer alacak.

Proje için insan kaynağı gereksinimlerinin karşılanması amacıyla, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) desteğiyle, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi'nde "Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu" hayata geçirilecek.

Yüksekokulda, makine, metalurji ve uçak teknolojileri alanlarında eğitim verilecek bölümler oluşturulacak. 7 bin 260 metrekare kapalı alana sahip olacak bu meslek yüksekokulu, kaliteli eğitim vermek için gerekli tüm altyapıya ve teknik donanıma sahip olacak.

Başkan Görgel: “Kahramanlık Duygumuzu Yeşil Sahalarda Yeniden Gösteriyoruz” Başkan Görgel: “Kahramanlık Duygumuzu Yeşil Sahalarda Yeniden Gösteriyoruz”

Ankara’dan sonra havacılığın ikinci merkezi yolma yolundaki Kahramanmaraş hem bölgesel istihdama katkıda bulunacak hem de ülkenin ihracat kapasitesini artıracak.

Mehmet Sepetci-Metehan Nazlı

Editör: Sema Akçakale