Kahramanmaraş’ta en büyük ekonomik sektör durumunda bulunan ve yılda 359 bin ton iplik, 138 milyon metre dokuma kumaş, 49 milyon metre denim, 122 bin ton örme kumaş, 22,7 milyon adet konfeksiyon üretimi yapılan tekstil sektörü eski yıllara nazaran son günlerde durma noktasına geldi.

Kahramanmaraş’ta Gaziler Bir Araya Geldi Kahramanmaraş’ta Gaziler Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrasında kentin farklı noktalarında bulunan birçok fabrika hasar görürken, deprem sonrası üretimle birlikte ihracat da durma noktasına geldi. Kahramanmaraş’ın güncel tekstil piyasası hakkında önemli açıklamalarda bulunan üretici Serhat Bilal, deprem sonrası fiziki yıkımın yanında psikolojik yıkımların da olduğunu dile getirdi.

“Yatırımcı Mısır ve Özbekistan’a yöneldi”

Kahramanmaraş’ta tekstil sektörünün durma noktasına geldiğini ifade eden Serhat Bilal, “Tekstil sektörü şu an çok kötü durumda. Deprem öncesinde şartlar daha iyiydi, iş potansiyeli çok yüksekti. Şu anki duruma dönüp baktığımızda depremden sonra iş potansiyeli bir hayli düşmüş durumda. Yatırımcı Türkiye’den kaymış durumda, Mısır ve Özbekistan taraflarına doğru yönelmekte. Maliyetlerin burada artığı üretimi olumsuz etkilemekte bundan ötürü de iş potansiyeli bir hayli durmuş vaziyette” dedi.

“İç piyasada hareketlilik durdu”

Tekstil sektörünün imalat ve iç piyasadaki durumunu değerlendiren Bilal, “Bizim çalıştığımız sektörde vade oranları ve alım fiyatları bir hayli düştü ama talep yok. İş olmayışından dolayı fiyatlar da oldukça geriledi. Burada üretilen iplikler in bir bölümü yurtdışına çıkıyor ama üst düzey olanlar yurtdışına gönderiliyor. İç piyasada hareketlilik olmadığından dolayı çok bir rağbet yok. İmalata baktığımızda üretimler büyük oranda düştü” diye konuştu.

“Doğu taraflarındaki teşvikler çok cazip”

Tekstil üreticilerinin Kahramanmaraş’tan çekildiğini ve doğu illerinde üretime başladıklarını söyleyen üretici Serhat Bilal, “Doğu bölgesine verilen teşvikler çok cazip. Burada halen net bir hamle oluşmadı, meydana gelen bir şey yok. Bundan ötürü de doğu tarafına akışlar mevcut. Orada kurulan işletmeler ve buradan gidip orada üretime başlayan işletmeler mevcut” ifadelerini kullandı.

Haber: Sema Akçakale

Foto: Mehmet Sepetçi

Editör: Sema Akçakale