Antik dönemden beri insanlar, müziğin ruh sağlığını nasıl etkilediğini araştırmışlar ve psikolojik rahatsızlıkları olan insanlar üzerinde müziğin tedavi edici bir etkisinin olduğunu savunurken, Müzikle tedavi, bugün hepimizin bildiği müzik terapisinin de önünü açtı.

Zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilediği bilinen müzik, Kahramanmaraş’ta da depremin olumsuz izlerini atabilmek için de kullanılıyor.

Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Tekgül öncülüğünde kurulan Germanicia Çok Sesli Korosu, depremin etkilerini müzikle silmeye devam ediyor. EXPO 2023 Arasta Çarşısı'nda faaliyetlerini sürdüren Germenicia Çoksesli Korosu kentteki sosyal hayatın canlanmasına katkı sağlarken, 6 Şubat’ta yaşanılan büyük travmanın atlatılması için de önemli bir işlev görüyor.

“Çalışmalara devam ediyoruz”

Koronun kurucu şefi Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Tekgül, “Burası açık sahne sanatlarının müzik atölyesi. Akademi depremden önce kuruldu ve uzun süredir müzikal etkinliklerini sürdürüyordu fakat, depremden sonra bu çalışmaların sıklığını arttırdık.

Büyükşehir’den TEKNOFEST’e Ücretsiz Ring Seferi Büyükşehir’den TEKNOFEST’e Ücretsiz Ring Seferi

Hem bizim hem de öğrencilerimizin birbirimize daha çok ihtiyacı oldu. Depremden sonra Kahramanmaraş’ta her yere gidip çocuklara şarkılar öğrettik. Depremden sonra çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve farkı etkinlikler yaptık. Bu süreçte herkesin bu işe dahil olup birlikte ürettiği bir organizasyon yaptık. Biz çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

Öğrencilerden Pakize Oğuz, “Depremden sonra aksine daha kötüye gideceğimizi düşünürken biz koroya gele gele psikolojimiz daha da arttı. Bize her yönden olumlu etkileri oldu” diye konuştu.

Bir diğer öğrenci Dilay Seray Kirişçi, “Burası benim için pozitif ve olumlu şeyler sağladı. Ezgi hocam ve Oğuz hocam sayesinde çok güzel yerlere geldik. Çok güzel yerlere geldik, müzik de bizi geliştirdi bunun için onlara çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Müzik korosunun kendisine büyük katkıları olduğunu ifade eden Gülhan Aydın, “Depremden sonra bizim toplanmamız uzun sürdü. Depremden sonra asıl olan bizim birlik olup bize moral vermeleri oldu. Bana en çok depremden sonrası etki etti çünkü depremden önce kimseyi tanımıyordum. Sonrasında herkes sıcak kanlı olmaya başladı. Deprem sonrası buraya geldiğimde enstrüman çalmaya başladım daha şu an çok şey bilmiyorum ama halen devam ediyorum çok eğleniyoruz” şeklinde konuştu.

Fatma Toptaş

Editör: Sema Akçakale