Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin (KSÜ) işbirliği ile 26-27 Ocak tarihlerinde “1. Yılında Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Boyutu, Şehirlere Olan Etkisi ve Çözüm Önerileri” başlıklı kongre Şairler Tepesi’nde gerçekleştirildi.
Deprem sonrası alanları ile ilgili araştırma yapan hocalar, sunumlarını gerçekleştirdi.
DEPREM VE TURİZM
Feray Topçu, “Yaşanan deprem turizm faaliyetlerini de yavaşlatmaktadır. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgedeki birçok kültürel mira ve turizm varlığı zarara görmüştür. Bu durum bölgede turizm faaliyetlerini olumsuz etkilemiş ve turizm faaliyetlerini devam ettiren kesimi ise olumsuz etkilemiştir” dedi.
YERLEŞME VE NÜFUS
Prof. Dr. Ersin Kaya Sandal, “Alüvyal dolgu alanlarda zemin gevşek olduğundan taban seviyesinin de yüksek olması dolayısı ile bu alanlarda yerleşim yeri kurulmaması gerekir. Yapılacaksa da zemine uygun yapıların yapılması doğru olmalıdır. Alüvyal zemin üzerinde yapıların 2-3 kat ile sınırlandırılması, yamaçlara doğru çıkıldıkça 7-8 kat yapılmasını uygun görüyoruz” diye konuştu.
DEPREM VE ULAŞIM
Prof. Dr. Emin Toroğlu, “Yollarımız da insan yapısı ve yer sarsıntılarından etkileniyorlar. Bu konuda da hazırlıklı olmak çok önemli. 86 bin tır yardım geldi sadece Kahramanmaraş’a ve bu yol sadece Kahramanmaraş ile Kayseri arasındaki yükü taşımıyor, aynı zamanda Hatay, Adıyaman ve Gaziantep giden yolun da yükünü çekiyor. Yapılan tüneller de depreme dayanıklı olduğu test edildi ve yapılması gereken şey de zamanında yapılmış” ifadelerini kullandı.
İŞLETME VE LOJİSTİK
Doç. Dr. Arif Selim Eren, “Ekonomik açıdan da büyük bir yıkım söz konusu. Üretebilen insanlar bir anda üretemeyen ve borçla geliyor. Ödenmesi gereken borçlarla ilgili istatistiklere baktığımızda büyük bir sıkıntı söz konusu. Sadece KOSGEB destekleri yetişmiyor ve bu konuda Sanayi Bakanlığımızın yeni ve büyük bir destek açıklamasını da bekliyoruz. Buradaki nitelikli iş gücünün neredeyse yüzde 80’i dışarıya ilk başta çıktı ve bunları geriye getirmeye çalıştığımızda büyük bir sorun yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
DEPREM VE EĞİTİM
Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık, “Depremde temel eğitim ve ortaöğretim gören 1962 evladımızı Kahramanmaraş’ta kaybettik. Depremin hemen ardından 14 bin 411 öğrenci başka illere nakil aldı ve bunların 1696’sının geri döndüğü bilgisi bize ulaştırıldı. 109 çadır okul kuruldu, hali hazırda 130 konteyner derslikte 3 bin 420 öğrenci öğrenim görüyor ve bunlarla birlikte 166 öğretmenimiz de görev yapıyor” dedi.
Metehan Nazlı