Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Emrah Hatunoğlu şöyle diyor: “Biz IPA II kapsamında AB destekli Kahramanmaraş Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı ve Akıllı Bisiklet Yolu Projesi’ni (SUMP-Kahramanmaraş) yürütürken, depremler şehrimizin ulaşım altyapısındaki öncelikleri değiştirdi ve ulaşım altyapısının güçlendirilmesini acil bir ihtiyaç haline getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve AB Türkiye Delegasyonu ile görüşmelerimizin sonucunda SUMP Kahramanmaraş Projesi’ni, bütçesini iki katına çıkararak Kahramanmaraş Deprem Sonrası Ulaşımı İyileştirme Projesi’ne çevirmeye karar verdik.”

7,8 milyon avroluk proje kapsamında 15 elektrikli otobüs alınacak ve kente 7 şarj istasyonu kurulacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yürütülen projenin yüzde 85’i AB tarafından karşılanacak.

Otobüsler yeni yerleşim bölgelerinde kullanılacak

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Melike Özdemir, “Kahramanmaraş’ta ulaşımın yüzde 95’i, 351 özel halk otobüsü tarafından karşılanıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne ait sadece 64 otobüs var. Biz AB desteğiyle alacağımız 15 elektrikli otobüsü, yeni kalıcı konutların yapıldığı bölgeler ile kent merkezi arasında kullanmayı planlıyoruz. Hem bu bölgelere yerleşecek insanların toplu ulaşım ihtiyaçlarını karşılayacağız, hem de çevreci bir yatırım yapmış olacağız” diyor.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise şunları söylüyor: “Türkiye’ye ilk günden itibaren destek oluyoruz. 21 AB üyesi devlet, AB Sivil Koruma Mekanizmasına katılan diğer 4 devletle birlikte 32 arama ve kurtarma ekibi, yedi sağlık ekibi ve beş sahra hastanesini hizmete sundu. Tıbbi yardım ve gıda yardımı sağlandı. Mart ayında ‘Türkiye ve Suriye’deki insanlar için el ele’ sloganıyla düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nda uluslararası toplum tarafından toplam 7 milyar avro taahhüt edildi. Deprem sonrası altyapı iyileştirme projelerine katkı sunmaya da büyük önem veriyoruz. Elektrikli otobüs projesi de bunun kanıtı.”

Yeşil toplu taşıma

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Fatih Keçecioğlu projeye olumlu yaklaşıyor. Özellikle konteyner alanlarında toplu ulaşım sorunu yaşandığını not eden Fatih Keçecioğlu, şöyle konuşuyor: “Otobüs sayısının artması ulaşım altyapısının iyileştirilmesine katkı sağlayacak. Yeni otobüslerin elektrikli olması da bir başlangıç olarak önemli. Umuyorum ki filo daha çok elektrikli araçla büyür ve bu da şehirdeki karbon salımının azaltılmasına katkı sağlar” diyor.

Enerji piyasası uzmanı Elif Naz Kurşuncu’ya göre “depremin ardından yapılması gereken sağlıklı bir şehir ve ulaşım hattının planlaması.” Şöyle devam ediyor Kurşuncu: “Toplu taşıma sistemine elektrikli otobüslerin dahil edilmesi hem yakıt tedariki sorunu yaşandığında ulaşımın aksamamasını sağlar hem de karbon salımını azaltır.”

Projeden Kahramanmaraşlılar da memnun. Tuğba Bozdağ, “Depremde ulaşım sistemi alt üst oldu, yollar zarar gördü ve ulaşımda yakıt tedariki sorunu yaşandı. Depremin ardından şehrimizin ulaşım alt yapısının iyileştirilmesi önemli. Elektrikli otobüsler dizel otobüslere göre daha konforlu, sessiz ve çevreye duyarlı” diye konuşuyor.  

Çile yolu kaza yoluna dönüştü: 2 yaralı Çile yolu kaza yoluna dönüştü: 2 yaralı

IPA nedir?

Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA), AB'nin 2007'den bu yana genişleme bölgesindeki reformları mali ve teknik yardımla desteklediği araçtır. IPA fonları, yararlanıcıların kapasitelerini katılım süreci boyunca geliştirerek, Türkiye’nin de içinde olduğu genişleme bölgesinde ilerici, olumlu gelişmelere yol açar.

Kaynak: Haber Merkezi