Marmara Bölgesinde son günlerde yaşanan tektonik hareketlenmeler sonrasında vatandaşlar olası İstanbul depremi hakkında daha fazla bilgi edinmeye başladı. Dün gece saat 23.53'te Marmara Denizi’nde Çınarcık (Yalova) merkezli 4.1 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve çevre şehirlerde şiddetli sarsıntılara neden olmasının ardından insanların tedirginliği daha da artmış durumda.

Marmara’daki bu hareketlenmeler sonrası Jeofizik Mühendisi Mehmet Uysal, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve Kahramanmaraş merkezli yaşanan 6 Şubat depremlerindeki acıların bir daha yaşanmaması adına bölgede ciddi çalışmaların başlatılması gerektiğini vurguladı.

“Bu konuda eylem planı oluşturmamız gerekiyor”

İstanbul ve çevresinde Afet Acil Planı’nın profesyonel bir şekilde devreye sokulması gerektiğini söyleyen Uysal, “Yaşadığımız Kahramanmaraş depreminden sonra insanların tedirgin oldukları anlarda bir şekilde tedirginliklerini giderecek bilgilenmeye ihtiyaç duyuyorlar. Dün yaşanan Yalova-Çınarcık’ta yaşanan 4,2’lik deprem sonrasında da yine bize Kahramanmaraş ile alakalı daha sonra Gümüşhane depreminden sonra da çok fazla soru geldi. Esasen şöyle bir konu söz konusu, hep defaatle söz ettik Türkiye’nin tektonik durumu gereği bu depremlerle yüzleşmek, bu depremlerin yaşanması gayet normal fakat İstanbul için acı bir gerçek var. İstanbul bu depreme hazırlıklı olmadığı için ne yazık ki bu panik gittikçe artıyor. Bunda şunun dersini çıkartmamız gerekiyor, daha önceki depremlerde İBB’nin açıklamaları var. 2019, 2020, 2022’de her depremden sonra Afet Acil Planı’nı gündeme getiriyorlar ama bununla alakalı çalışmaların resmiyet kazanması gerekiyor. Tektonik olarak orada bir hareketlenme söz konusu ve bu da bizim bu konuda eylem planı oluşturmamız gerekiyor” dedi.

“Sosyolojik bir problem haline gelebilir”

İstanbul depreminin 6 Şubat’taki depremlerden daha fazla zayiatın oluşturacağı uyarını veren Jeofizik Mühendisi Uysal, “Kahramanmaraş gibi Elbistan gibi Türkiye’nin görebileceği en büyük iki depremden 2’sini yaşamış bir insan olarak İstanbul depremini göz önünde bulundurduğumuzda 6 Şubat’ta yaşanan kayıplar ve zayiatın misli katında İstanbul’da zayiatla karşılaşabiliriz. Bu İstanbul’da 500 bin kişinin evsiz kalması anlamına da gelebilir. Bu deprem sosyolojik bir problem haline gelebilir bunu Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşadık zaten” diye konuştu.

“Her an depreme hazırlıklı olmamız şart”

Bölgede yaşanan sarsıntıların uyarıları geçtiğini ve hazırlıklı olunması gerektiğini söyleyen Uysal, “İstanbul’da bir deprem bekleniyor, bu deprem evvelinde hazırlıklı olmazsak Kahramanmaraş ve 10 ilin yaşadığı hazin tabloyu misli ile İstanbul’da gözlerimizle göreceğiz. İstanbul’un bizim gördüğümüz kötü senaryoyu tecrübe etmemesi adına bir an önce hazırlıklarını tamamlaması gerekiyor. Her an depreme hazırlıklı olmamız şart, bu artık uyarıyı geçti, bu önlemlerin alınması şarttır” ifadelerini kullandı.

Ünlü sanatçı Simge’ye konser sırasında çiçek ve telefon şoku Ünlü sanatçı Simge’ye konser sırasında çiçek ve telefon şoku

Fatma Toptaş

Editör: Sema Akçakale