Kahramanmaraş İTÜ Mezunları Derneği, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler sonrasında hazırladıkları raporu açıkladı. Dernek üyeleri, Kahramanmaraş’ta depremden önce yapılan araştırmalar ile, depremden sonra sahadaki çalışmaların da değerlendirerek rapor açıkladı.

Başkan Görgel: “Kahramanlık Duygumuzu Yeşil Sahalarda Yeniden Gösteriyoruz” Başkan Görgel: “Kahramanlık Duygumuzu Yeşil Sahalarda Yeniden Gösteriyoruz”

Raporda “Hiçbir bilimsel veriye dayanmadan, yeterli sayıda ve doğru olarak yapılacak temel sondaj kuyuları, jeolojik çalışmalar, jeofizik çalışmalar ile tespitler yapılarak sonuçlandırılması gereken mikrobölgeleme çalışmaları acele ile raporlanarak onaylanmıştır.10-15 katlı binaların bile yıkılmadığı alanlar uygun olmayan alan ilan edilmiştir. Bu rapor sonuçlarına göre, şehir sanki katledilircesine uygun olmayan alanlara bölünmüş ve binlerce insan mağdur edilmiştir” denildi.

Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Kahramanmaraş’ı Doğu Anadolu Fayında meydana gelen 7.8’lik deprem yıkmıştır. Bu büyük deprem 100 km kuzeyimizdeki Çardak fayını da tetikleyerek 7.7 aletsel büyüklükte bir deprem daha yaratmıştır. Kahramanmaraş Fay Zonu diye şehir merkezine yerleştirilen hiçbir fay kırılmamıştır. Çünkü bu bindirme faylar deprem üretecek nitelikte değildir. Bu bindirme faylarını baz alarak Kahramanmaraş’ta imar alanlarını değerlendirmek yanlıştır. Yaşadığımız depremlerde hem Doğu Anadolu Fayı (DAF) üzerinde hem de ÇARDAK fayı üzerinde   60 binin üzerinde büyük ve küçük ölçekte artçılar ve depremler meydana gelmiştir. AFAD ın Maraş merkezde bir tek artçı kaydı yoktur. Şehrimiz in merkezi eski tabii dokusuna uyularak düşük katlı yapılarla depreme dayanıklı olarak yeniden inşa edilmelidir.”

Editör: Sema Akçakale