Kahramanmaraş

İstiklal Madalyası 100 Yaşında

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşu ve İstiklal Madalyası alınmasının 100. yılı vesilesiyle anma programı düzenlendi.

Abone Ol

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun akabinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, şanlı Bayrağımıza İstiklal Madalyası’nı taktı.

Programın ardından günün anlam ve önemine vurgu yapan Başkan Görgel; “Bugün, şanlı tarihimizin altın sayfalarından birini göğsümüzde şerefle taşıdığımız Kahramanmaraş’ımızın İstiklal Madalyası ile onurlandırılmasının 100. yıl dönümünü idrak etmenin gururunu yaşıyoruz.”dedi.

Kahraman bir ecdadın torunu olmaktan gurur duyduklarının altını çizen Görgel; “Tam bir asır önce Büyük Millet Meclisi, Maraş halkının eşsiz fedakarlığını ve kahramanlığını takdir ederek bu aziz şehre kırmızı şeritli İstiklal Madalyası’nı takdim etmiştir.

21 Ocak 1920’de başlayan ve 22 gün 22 gece süren destansı direnişle, vatan toprağı işgalcilere karşı savunulmuş ve 13 Şubat 1920’de bağımsızlık ilan edilmiştir. Tüm şehir halkı yekvücut olmuş, bağımsızlık aşkıyla yanıp tutuşmuştur.”ifadelerini kullandı.

“Onların Aziz Hatıraları Önünde Şehir Olarak Saygıyla Eğiliyoruz”

Konuşmasının ardından Başkan Görgel son olarak şunları kaydetti; “Bu direnişin sembol isimlerinden biri olan Sütçü İmam, düşman askerlerinin saldırılarına karşı ilk kurşunu sıkarak Maraş ve Türkiye’deki direnişin kıvılcımını ateşlemiştir. Maraş Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı Arslan Bey, direniş kuvvetlerinin başına geçerek Fransızlara karşı milli direnişi örgütlemiş ve Maraş’ın düşman işgalinden kurtulmasında büyük rol oynamıştır.

Ali Sezer Efendi, manevi önderliğiyle bağımsızlık mücadelesinin manevi komutanı olarak halkın sesi olmuştur. Senem Ayşe, şehit olan eşinin yerine direniş hattına katılarak canla başla mücadele etmiş, Türk kadınının cesaretini tüm dünyaya göstermiştir.

Bu kahramanlarımızın yanı sıra, ismini sayamadığımız nice yiğitler Maraş’ın kurtuluşu için canlarını ortaya koymuşlardır. Onların aziz hatıraları önünde bir kez daha bir şehir olarak saygıyla eğiliyoruz.

Maraş halkının topyekûn direnişi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından takdirle karşılanmış ve 5 Nisan 1925’te şehrimize İstiklal Madalyası verilmiştir. Bu madalya, fertlere değil tüm şehir halkına verilerek Maraşlıların birlik ve beraberlik içerisinde gösterdiği kahramanlık tescillenmiştir.

Bu vesileyle, tüm milli mücadele kahramanlarımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.”