Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde saat 19.37’de 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından açıklanan bilgilere göre, depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Yaşanan deprem sonrası insanlar Hakkari deprem bölgesi mi, Hakkari deprem fay hattı nereden geçiyor tarzı aramalara başladı.

HAKKARİ DEPREM FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Hakkari ile birlikte 18 il, 80 ilçe ve 504 köy, ülkemizin fay hatlarıyla çizilmiş bir haritasında kendine yer buluyor. Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göz attığımızda, büyük şehirlerin çoğunun fay hatları ve yüksek derecede deprem riski taşıyan alanlarda konumlandığını görmekteyiz. Bu riskli bölgeler arasında Hakkari de bulunmaktadır.

Yüksekova (Hakkari) ve çevresi, Türkiye'nin büyük depremler üretebilecek önemli sismik boşluklardan biri olarak kabul edilen Yüksekova-Şemdinli Fay Zonu içerisinde bulunmaktadır. Hakkari ili ve çevresi, birinci derecede deprem bölgesi olarak sınıflandırılmış olup Yüksekova-Şemdinli fay hattı, Başkale fayı, Bitlis-Zagros bindirme kuşağı ve Salmas (İran) fay zonuyla yakından ilişkilidir.

Ülkemizin deprem gerçeği, bu bölgelerin yanı sıra diğer illerimizde de fay hatları ve deprem riskinin varlığını ortaya koymaktadır. Depremle mücadele, bu bölgelerdeki yerel yönetimler ve halk için önemli bir konu olmaya devam etmektedir. Deprem riskini azaltma, yapılaşma düzenlemeleri ve afet yönetimi konularında alınacak tedbirler, bu fay hatları üzerinde yer alan bölgelerdeki güvenliği artırmaya yönelik önemli adımlar olarak değerlendirilmelidir.

Kocagöz’den Kepez’in çocuklarına palyaço sürprizi Kocagöz’den Kepez’in çocuklarına palyaço sürprizi

HAKKARİ DEPREM BÖLGESİ Mİ?

Türkiye’nin deprem haritasına göre Hakkari, ülkemizin birinci derece deprem bölgeleri arasında yer alıyor. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır. Eski haritadaki tehlikesiz bölge, 4., 3. ve 2. bölgeler şimdi tek bir bölge altında 1. bölge gibi toplanmış olup eski 1.bölge yer ivmesi Ao>0.4 g şimdi üç ayrı bölgeye ayrılmıştır.

Editör: Sema Akçakale