Kahramanmaraş’a bağlı Göksun ilçesinin Çardak kasabasında yapılan çeçen ekmeği, günümüzde hâlâ çok sevilerek yapılmaya ve insanlara sunulmaya devam ediyor. Çeçen kültürüne ait olan ve nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelen bu ekmek, sofraların vazgeçilmezi… İlçenin doğal ve kültürel alanda ilerlemesi adına çalışmalarını sürdüren belediye başkanı Selim Cüce, Çeçen Ekmeği’nin coğrafi tescili için girişimlerine devam ediyor.
Çardak kasabası, hem doğası hem de yapılan ekmekleriyle seyahat edenlerin de uğrak noktalarından birisi. Çardak’ta Çeçen Ekmeği üretimi yapan Aslı yaşar, Çeçen ekmeğinin yapım süreci ve çeşitleri hakkındaki bilgi verdi.30 yıldır fırın işleten ve şuanda 65 yaşında olan Aslı Yaşar, atalarından öğrendiği Çeçen ekmeğini ve Çeçen kültürünü yaşatmak için mücadele ediyor.
Nasıl yapılıyor?
Genelde kadınların yaptığı Çeçen ekmeğinin yanısıra bölgeye özgü ‘Siskil’ denilen birde mısır ekmeği var. Ekmekler taş fırınlarda pişiriliyor. Özel günlerde ve bayramlarda çok tüketiliyor.
Öncelikle un elenir. Biraz süt, tuz, su ve un gibi malzemeleri ekleyerek hamur, sakız kıvamına gelene kadar elde yoğrulur. Daha sonrasında mayalanmaya bırakılır. Hamur tezgâha çıkarılarak yumaklar hâlinde işlenir. Burada biraz daha mayalanarak hamur kabarır. Son olarak ekmeğe şekil verdikten sonra üzerine süt ve yağ karışımı olan sıvı üzerine sürülür. Taş fırınlarda, odun ateşinde pişmeye bırakılır. Piştikten sonra nar gibi kızarmış, mis gibi kokan ekmekler afiyetle yemeye hazırdır. İsterseniz buzdolabına koyarak bir aya kadar yiyebilirsiniz.
Haber: Mehmet Sepetçi