Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çağlayancerit İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde, Çağlayancerit İlçesi Helete Mahallesi'nde Kahverengi Kokarca zararlısı ve hasat öncesinde pestisit kalıntısının önlenmesi konulu çiftçi eğitim toplantısı gerçekleştirildi.

Sebzeden meyveye 30'dan fazla ürüne ekonomik anlamda zarar veren ve çiftçilerin en büyük düşmanı olan "kahverengi kokarca" böceği ile mücadeleye dikkat çeken Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticileri zararlıya karşı uyardı. Meyve ve sebzelerin yanı sıra ağaçlara da zarar verip, tarımsal üretimin düşmesine neden olan istilacı türlerden kahverengi kokarca böceğine karşı farkındalık oluşturmak hedefiyle Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zararlı ile karşılaşılması durumunda İl ve İlçe Müdürlüklerine bilgi verilmesini istedi.

Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys)

Başkan Güngör, Çağlayancerit’in katma değeri yatırımlarla artıyor! Başkan Güngör, Çağlayancerit’in katma değeri yatırımlarla artıyor!

Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Ülkemizde varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilmiştir. Kahverengi kokarcanın yayılışı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşuyla ve zararlının bulunduğu ülkelerle yapılan ticari faaliyetlerle gerçekleşir. Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır.

Birçok meyve ve sebze türüne zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan en önemli konukçuları arasındadır. Bu ürünler ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkiler arasında yer almaktadır. Meyve ve sebzelerde emgi yaparak birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır. Kimyasal (ilaçlı) mücadelesi; ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yapılmaktadır.

Zararlı, 1990’lı yıllarda Uzak doğudan Kuzey ABD’ye bulaşmış, 2000’li yıllarda ise Avrupa’da zararlı bir böcek türü olarak ortaya çıkmıştır. 2016 yılında Gürcistan’da tespit edilmiş ve 2017 yılında epidemi yaparak önemli zararlara neden olmuştur.

Haber: Kamil Kazı

Kaynak: ajans344.com