Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, orta hasarlı binaların güçlendirilmesine ilişkin alınan kararları basın açıklamasıyla vatandaşlarla paylaştı. Güngör, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve ilçe belediyeleriyle yapılan toplantılarda alınan kararları açıkladı.

Güngör, orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için üç temel yöntem olduğunu belirterek, bu yöntemleri şöyle sıraladı: güçlendirme, yıkım ve yerinde dönüşüm. Orta hasarlı binalar için bir yıl içerisinde bu üç yöntemden herhangi birisinin tercih edilmediği durumlarda binanın yıkımına karar verileceğini ifade etti. Ayrıca, bu sürenin 6 ay uzatılabileceğini de ekledi.

Başkan Güngör, “Şehrimizde orta hasarlı bina sayısı 5 bin 987, bağımsız bölüm sayısı ise 25 bin. 24 Temmuz günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve ilçe belediyeleriyle yaptığımız toplantı sonrası güçlendirmesi mümkün olan orta hasarlı binaların güçlendirilmesinin önünü açtık. Bu süre içerisinde uygulamadaki tereddütler dolayısıyla maalesef süreç istenildiği şekilde ilerleyemedi. Konuyu Bakanlığımız ile paylaştık ve Pazartesi günü Bakan Yardımcımız Sayın Vedad Gürgen şehrimize geldiğinde Sayın Valimiz, belediye başkanlarımız, il müdürlerimiz, ilgili odalarımız ve hak sahipleriyle bir toplantı gerçekleştirdik ve aldığımız kararları bugün basın mensuplarımız aracılığıyla hemşehrilerimize açıklıyoruz” dedi.

Güçlendirme ruhsatı verme yetkisinin ilçe belediyelerinde olduğunu vurgulayan Başkan Güngör, yapı sahiplerinin güçlendirme kararı alabilmek için belirli şartları yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Bu şartlar arasında maliklerin çoğunluğu ile alınmış güçlendirme kararı, onaylı güçlendirme projesi ve yapı denetim belgelerinin bulunması yer alıyor.

Mobil Kütüphane, Çocuklara Kitaplarla Dolu Bir Dünya Sunmaya Devam Ediyor Mobil Kütüphane, Çocuklara Kitaplarla Dolu Bir Dünya Sunmaya Devam Ediyor

Ayrıca, deprem yönetmeliğine göre 9 kat ve 27 metre üzeri yükseklikteki binalar için tasarım gözetmeni şartının getirildiğini belirten Güngör, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği gereğince tasarım gözetmeni ve kontrol hizmetine ihtiyaç duyulan yapılar için yeterli sayıda tasarım gözetmeninin bulunmaması durumunda, üniversitelerden en az yüksek lisans mezunu akademisyenlerden hizmet alınabileceğini açıkladı.

Başkan Güngör ayrıca, güçlendirme sonucu yapı kullanma izni verilen binaların orta hasar kaydının kaldırılması için ilgili kurumlara bildirim yapılacağını belirtirken, güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya yıkılmamış orta hasarlı binaların belirli bir süre içinde yıkılacağını ifade etti.

Son olarak, 7269 Sayılı Kanun'un geçici 21. maddesi kapsamındaki yapı kayıt belgeli olup orta hasarlı olan yapıların güçlendirme işlemleri için ruhsat almadan yapılabilmesinin de mümkün olduğunu açıkladı.

Başkan Güngör, bu kararların Kahramanmaraş'ta orta hasarlı binaların güvenli hale getirilmesi ve depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi için önemli adımlar olduğunu vurgulayarak, vatandaşların bu süreçte ilgili kurallara ve yönergelerine dikkatle uymalarını istedi.


Haber: Sema AKÇAKALE

Kaynak: ajans344.com