Mehmet Çetin, 2024 yılının ülke ve dünya genelinde yaşanan zorluklarla geçtiğini belirterek, özellikle Ortadoğu’daki gelişmelerin bölge üzerindeki etkilerini vurguladı. "2024 yılı, Ortadoğu ve bölgemiz için modern zamanların en kritik yıllarından biri olarak kayıtlara geçti. Çatışmalar, savaşlar, insani krizler ve ekonomik belirsizliklerle dolu bir yıl oldu," dedi. Çetin, İsrail’in Gazze’deki soykırımının devam ettiğini ve Suriye devriminin başarıyla tamamlanarak 61 yıllık Baas rejiminin devrildiğini sözlerine ekledi.
2024 yılında Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, aylık TÜFE %1,03, yıllık TÜFE ise %44,38 olarak gerçekleşti. 6 aylık TÜFE oranı ise %15,75 olarak belirlendi. Hakem Kurulu’nun 2025 Ocak ayı için belirlediği %6 artış oranı ile birlikte, kamu görevlisi ve emeklilerin toplam artış oranının %11,54 olduğu bildirildi. Ancak, Çetin bu artışın memur ve emekliler için yeterli olmadığını belirterek, "Açıklanan rakamlar memur ve memur emeklileri için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Piyasa enflasyonunun bu kadar yüksek olduğu, alım gücünün sürekli düştüğü bir süreçte Eğitim Bir Sen ve Memur-Sen olarak kayıplarımızın tazmini için mücadelemizi sürdüreceğiz," şeklinde konuştu.
Çetin, "7 Ocak Salı günü Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması yapacağız. Toplu sözleşme masasında görüşmelerin gerçekleştiği süreçte yıllık enflasyon %60 civarındaydı. Buna rağmen Hakem Kurulu %6 + %5 artış belirledi. Bu kararların tek kaybedeni kamu görevlisi ve emeklileridir," ifadelerini kullandı. Çetin, enflasyonun azaltılması için sabit gelirlilerin baskı altında bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Gelir dağılımında adalet için Refah Payı şarttır. 7. Dönem Toplu Sözleşme’de teklif ettiğimiz 2025’in ilk altı ayı için %15 artış ve %10 Refah Payı maaşlara yansıtılmalıdır," dedi.
Eğitim Bir-Sen olarak uzun yıllardır mücadele verilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 2024 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçtiğini ve yasalaştığını ifade eden Çetin, "Başta Genel Başkanımız Ali Yalçın ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz," dedi. Ayrıca, öğretmenlerin ek ders ücretlerinin enflasyon rakamlarının altında kaldığını belirterek, "Acil olarak piyasa koşullarına göre güncellenmelidir," şeklinde çağrıda bulundu.
Çetin, 2025 yılı için refah, huzur ve barış mücadelesinin sürdürüleceğini vurgulayarak, "Emek dayanışmasını güçlendirmeyi, kamu görevlilerinin haklarını savunmayı ve toplu sözleşme taleplerini kararlılıkla gündemde tutmayı sürdüreceğiz," dedi. 1. dereceye 3600 ek gösterge verilmesi, yardımcı hizmetler sınıfının genel idari hizmetler sınıfına aktarılması, mühendislik meslek kanunu ve diğer birçok sorunun çözümünün öncelikler arasında olduğunu belirtti. Ayrıca, refah payı ve gelir dağılımı adaletinin sağlanması için güçlü adımlar atılacağını sözlerine ekledi.