40 Yıldır El Emeği Göz Nuru Keçeler Üretiyor 40 Yıldır El Emeği Göz Nuru Keçeler Üretiyor

Geçtiğimiz günlerde bir ev sahibi, kiracısını evden çıkarmak için kira sözleşmesinin sona erdiğini iddia ederek banka hesabını kapattı. Ancak, kiracı durumu fark ederek ev sahibinin başka bir IBAN numarasını bulup kira ödemeye devam etti. Bunun üzerine ev sahibi, kiracısını "IBAN numarasını izinsiz kullanmak" suçlamasıyla şikayet etti. Bunun sonucunda kiracı hakkında "kişisel verileri izinsiz ele geçirmek ve yaymak" suçundan soruşturma başlatıldı.

Savcılık yaptığı değerlendirmede, ev sahibinin kiracısını zor durumda bırakmak için hesabını kasıtlı olarak kapattığı sonucuna vardı. Ev sahibinin iyi niyetli olmadığını gösterdiği için savcılık, kiracı aleyhine yapılan şikayette takipsizlik kararı verdi.

WhatsApp Image 2024-01-04 at 15.12.13

Ajans344’e konuşan Avukat Ali Kaya, kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan bu tür problemlerin, hukuki süreçlerle nasıl çözülebileceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kaya yaptığı açıklamada:

‘‘Malumunuz olduğu üzere kira sözleşmeleri iki tarafa da borç yükleyen sözleşmelerdir. Kira sözleşmelerinde kiralayan, kiralanan yeri kullandırma mecburiyetini üstlenmekte; diğer taraftan kiracılar da kiralarını ödemekle yükümlüler. Son yıllarda inşaat maliyetlerinin artması bir de bunun yanında depremle beraber yapı stokunun azalması neticesinde taşınmazların kira değerlerinde ciddi bir artış oldu. Bu duruma mukabil işyeri ve ev sahipleri kiracılarla güncellenen fiyatlar üzerinde nasıl anlaşmalar yaparız derdine düştüler. Nasıl tahliye edileceği üzerine çözümler üretmeye başladılar. Çözümler üretilirken farklı yollara tevessül edenler de oldu. Neler gördük bu süreçte? Örneğin abonelik ev sahibinin üzerineyse aboneliklerin kapatılması gibi… Son dönemde moda olduğu üzere kiracının kira bedellerini gönderdiği IBANların, banka hesaplarının kapatılması gibi… Bu noktada şunu söylemek gerekir, kiracılar bu tür durumlarda kesinlikle panik olmasınlar. Kira bedelinin gönderildiği banka hesabı kapatılmışsa PTT’de kapıda ödeme adlı bir sistem var. Kapıda ödeme sistemiyle yine kira bedelini kiralayana gönderebilirler. Eğer bu durumda da bir sıkıntıyla karşılaşılacak olunursa ‘Sulh Hukuk Mahkemesine’ dava açılır. Bu davada hakim bir kamu bankasında kiraya veren için bir hesap açıyor ve bu belirtilen hesaba kiracı kirasını ödüyor. Temerrüt dediğimiz hadise de doğmamış oluyor.’’ dedi.

Haber: Kadir Gülcü

Kaynak: ajans344.com