Kent bu yıl Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) üyesi ülkelerin Daimi Kültür Bakanları Konseyi'nin Türkiye’de düzenlediği olağanüstü oturumunda da 2023 yılı 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' ilan edildi.
Kültürel ve doğal güzellikleri nedeniyle bölgenin sembol şehri olarak kabul edilen Şuşa, Karabağ'da bir dağın tepesinde tüm güzelliklerinde bünyesinde bulunduran bir coğrafya. Doğa manzaralarının yanı sıra Azerbaycan'ın edebiyat, müzik mirası, halı dokuma gelenekleri ve tarihiyle dolu kültür başkenti olarak da biliniyor.

Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım


Şuşa, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) üyesi ülkelerin Daimi Kültür Bakanları Konseyi'nin 31 Mart 2022 tarihinde Türkiye'nin Bursa şehrinde düzenlediği olağanüstü oturumunda da 2023 yılı 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' ilan edildi.


Şuşa Halı Müzesi
UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde de yer alan Azerbaycan halı sanatını bütün dünyada yakından tanınıyor. Dünyaca tanınan bu halıların kadim şehirlerinden birisi de Şuşa’dır. Karabağ’ın gizemli doğasından ilham alan canlı ve ince desenli bu halıları Şuşa Halı Müzesi’nde görmek mümkün. Uzun yıllardır Bakü’deki müzede saklanan ve korunan halıların tekrar gün yüzüne çıkarak 1980'li yıllarda Şuşa'da Mehmandarovlara ait 18. yüzyıldan kalma bir konakta sergileniyor.
Sergilenen sanat eserlerinde Karabağ topraklarının ruhunu ve tarihi atmosferini hayal etmek mümkün. Ayrıca bu eserler yüzyıllardır burada yaşayan sanatçıların da sanatsal dünya görüşüne ışık tutuyor.


Harıbulbul Uluslararası Müzik Festivali
Azerbaycan'ın kültür başkenti Şuşa, Azerbaycan kültürü ve güzel sanatları açısından önemli bir etkinlik olan geleneksel Harıbulbul Uluslararası Müzik Festivali'ne de ev sahipliği yapıyor.
1980'li yılların sonlarından beri düzenlenen bu festivalin adı Şuşa'nın öneminin simgesi olan Karabağ bülbülünden gelirken, kentin çeşitli yerlerinde konserler, sanatsal gösteriler, sergiler ve film gösterimlerinin yer aldığı festival, Azerbaycan kültürel etkinliklerinin ve geleneklerinin yeniden canlanışını müjdeliyor. Bu festival 2021 yılında ise Cıdır Ovası’nda (Cıdır Düzü) düzenlendi.


Daşaltı Nehri vadisi ve Küçük Kafkas Dağları'nın manzarasına sahip, şehrin güneyindeki çimenlik bir plato olan Cıdır Ovası, uzun yıllar boyunca kültürel etkinliklerin düzenlendiği alandı. Bu alan Harıbulbul Uluslararası Müzik Festivali’nde yeniden etkinliklere açılarak büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı.


Şuşa’nın Cennet Köşesi: Çetir Şelalesi
Şuşa'nın altındaki nefes kesici Daşaltı vadisindeki nehir boyunca yer alan, kendine özgü şekliyle bir şemsiyeyi andıran çarpıcı Çetir Şelalesi, yemyeşil yosunlarla kaplı bir taş mağaranın üzerinden akıyor. Buradaki su sesinin ortaya çıkardığı sakinleştirici etkisi ve etkileyici manzarası şelaleye ziyarete gelenler için harika bir dinlenme noktası oluyor.


Sugovushani Rekreasyon Parkı
Bölgede turizm alanına kazandırılan birçok yeni yer mevcut. Bunlardan biri de Terter bölgesinin Sugovushan yerleşim yerindeki alanlar. Bu alanlardan biri olan Sugovushani Rekreasyon Parkı ‘da restorasyon edilerek sahil yürüyüş yolları, koltuklar, sohbet odaları, çocuklar için eğlence alanı ve spor tesisleri yapılırken, 7,5 hektar alana sahip olan parkta ayrıca turizm danışma merkezi, kafe, yüzer iskele ve turistlere hizmet verecek araçlar için otopark da düşünüldü. Kapsamlı bir çalışma yapılan parkta 5 bine yakın ağaç dikilerek yeşillendirme alanı artırırken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla kullanıma açıldı.
İlk etap olarak tanımlanan bu alanın dışında ayrıca Sugovushan'da turizm altyapısının oluşturulması sürecinin ikinci aşamasında da yeni bir köprünün inşası, bölgedeki tarihi köprü ve tapınağın korunması, tapınak çevresindeki tarihi yapılar, mevcut yapının adaptasyonu gibi geniş çaplı iyileştirme çalışmalarına da devam edilecek.

Kaynak: İHA