2016 yılından beri Türkiye'de uygulanmayan kış saati uygulamasının tekrar hayata geçirilmesi için bir kanun teklifi sunuldu.
Avrupa'nın birçok ülkesi, elektrik tüketimi açısından tasarruf sağlamadığı gerekçesiyle saatlerin geri ve ileri alındığı kış saati uygulamasına son vermeye karar verdi.
KALICI YAZ SAATİ İPTALİ GÜNDEMDE Mİ?
Türkiye'de, kalıcı yaz saati uygulamasının iptal edilmesiyle ilgili bir değişiklik beklentisi bulunmuyor. Kalıcı yaz saati uygulaması, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başlamış ve 2 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla kalıcı hale gelmişti. Son dönemde bazı vatandaşlar, sosyal medya platformlarında kalıcı yaz saati uygulamasının sona erdirilmesi ve saatlerin geri alınması çağrısı yapmaktadır. Ancak, hükümetin bu konuda bir değişiklik yapması beklenmiyor.
2024'TE SAATLER GERİ ALINMAYACAK
Saatlerin 2024 yılında geri alınması planlanmamaktadır. Dünya genelinde birçok ülke kış-yaz saati uygulamasına devam ederken, son yıllarda birçok ülke kalıcı yaz saati uygulamasına geçiş yapmıştır.
SAATLER NEDEN DEĞİŞTİRİLİYOR?
Elektrik tüketimi tasarrufu ve sabah saatlerinde daha geç aydınlanması nedeniyle saatler geri alınmaktadır. Ancak, bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda, saatlerin ileri veya geri alınmasının elektrik tüketimi üzerinde herhangi bir tasarruf sağlamadığı ortaya çıkmıştır. Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Sinan Küfeoğlu, "Bu uygulama elektrik şirketlerine daha çok para kazandırsın, daha çok elektrik yakılsın diye iptal edildi" görüşünü paylaşarak, elektrik tüketiminde bir artış veya azalma olmadığını belirtmiştir.
YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Yaz saati uygulaması (YSU), bir ülkede veya bölgede gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin periyodik olarak değiştirilmesini içeren bir uygulamadır. Genellikle ilkbaharda bir saat ileri alınan saatler, sonbaharda bir saat geri alınır. Yaz saati uygulaması, ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerilmiş ve o tarihten itibaren birçok ülke tarafından benimsenmiştir. Ancak, ülkeler arasında yaz saati uygulamaları farklılık gösterebilir.