Büyük şehirlerde çalışanlar, iş yerlerine ulaşmak için birçok toplu taşıma aracını kullanarak aktarma yapmak zorunda kalıyorlar. Ancak 2023 yılında çalışanlara verilen yol yardımlarının 2024'te yetersiz kalabileceği konuşuluyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde 2024 yol parası konusu merakla bekleniyor.

2024 Yılı Maaşlarında Artış Beklentisi

2023 yılının son günlerine yaklaşırken, milyonlarca çalışan maaşlarına yapılacak zam oranlarını heyecanla beklemeye başladı. Asgari ücret, memur ve emekli aylıklarında yapılacak artışlar özel sektör çalışanlarının da maaşlarına yapılacak artışı büyük bir sabırsızlıkla bekliyor. 2024 yılında milyonlarca kişinin cebine girecek olan para miktarı da merak konusu.

Ailesiyle feribot beklerken sığındığı camide kullandığı 1 saatlik elektriğin parasını bir notla bıraktı Ailesiyle feribot beklerken sığındığı camide kullandığı 1 saatlik elektriğin parasını bir notla bıraktı

Yol Parası Beklentileri

2024'te çalışanlara verilen yol ve yemek parasının da zamlanacağı tahmin ediliyor. Toplu taşıma ücretlerindeki artışlar nedeniyle, işverenlerin çalışanlarının ulaşımını karşılamak için ödediği yol parası her geçen sene artıyor. Vergiden istisna tutulan 2023 yol ücreti bedeli olan 56,00 TL'nin 2024'te ciddi bir artış göstermesi bekleniyor.

2024 Yılında Yol Masrafları

Büyükşehirlerdeki toplu taşıma masrafları, küçük şehirlere göre oldukça yüksek seyrediyor. Özellikle İstanbul gibi metropollerde bir noktadan başka bir yere gitmek için sıklıkla aktarma yapmak gerekiyor. Bu durum, toplu taşıma kartlarının geçmediği minibüsleri kullananların yol masraflarını her gün artırıyor. 2024 yılında çalışanlara daha fazla yol masrafının karşılanabileceği bir yol parası ödenmesi bekleniyor. Ancak vergiden istisna tutulan yol ücreti konusunda net bir açıklama henüz yapılmadı ve ilerleyen günlerde açıklanması bekleniyor.

İstanbul Toplu Taşıma 2024 Aylık Abonman Ücreti

2023'te yapılan son zammın ardından İETT tam aylık abonman ücreti 1177 liraya yükseldi. Nakit yol parası ücreti ise çalışanın fiilen iş yerine gitmek zorunda olduğu gün sayısı ve ikamet ile işyeri arasındaki ulaşımın giderleri üzerinden hesaplanarak belirleniyor. Hesaplamaların sonucunda elde edilen tutar, çalışana aylık nakit olarak ödeniyor.