1 Temmuz 2023 tarihinde zorunlu olarak e-fatura uygulamasına geçen mükelleflerin, 1 Ocak 2024 itibariyle e-defter uygulamasına geçiş yapmaları da zorunlu hale geliyor. Yeni yıl itibariyle e-Defter uygulamasına geçecek mükellef sayısının önceki yıllara göre daha fazla olması bekleniyor. Deprem bölgesi Kahramanmaraş’ta ise yaşanan büyük felaket nedeni ile işletmelerde daha farklı sorunlar baş gösteriyor.
Şehirde esnafın şu dönemi zor atlattığının altını çizen Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Seyfullah Kalakenger, e-defter’in emek ve zaman açısından işletmelere büyük avantajlar sağladığını belirtti. İşletmelerin her türlü finansal hareketleri kayıt altına almak zorunda olduklarının altını çizen, Kalakenger, VUK (Vergi Usul Kanunu)’na göre zorunlu tutulan büyük defter ve yevmiye defterlerinin e-defter uygulaması ile elektronik ortama taşındığını söyledi.
Hangi mükellefler, e-defter’e geçiyor
Bu yılın 1 Temmuz tarihinde zorunlu olarak e-fatura’ya geçen mükelleflerin, yeni yıl itibariyle e-defter’e geçeceğini söyleyen Kalakenger Kahramanmaraşlı vatandaş için durumun biraz farklı olduğunu ifade etti.
Brüt satış hasılatı 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler sektör ayrımı olmaksızın e-defter’e geçecek. Gerek kendi siteleri, gerekse de internet satış platformları üzerinden veya her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar e-defter’e geçecek. Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar e-defter’e geçecek.
Haber: Fatma Toptaş